11 juni 2011

Museum ziet geen andere uitweg meer

Stichtingsbestuur van Deurnes museum heeft gevoel dat feitelijke informatie bij raadsleden ontbreekt. Sluiting van De Wieger is onvermijdelijk en onomkeerbaar. Geen andere mogelijkheden om geld te genereren.

 

DEURNE - Het stichtingsbestuur van museum De Wieger in Deurne ziet geen mogelijkheden om zelf de te schrappen gemeentelijke subsidie op een andere manier op te hoesten. Het museum kan vanaf  2013 rekenen op een gemeentelijke subsidie van twintigduizend euro en wordt daarmee met tweehonderdduizend euro gekort. Dat terwijl het onderhoud van het gebouw - met verwarming en verzekeringen - volgens de cijfers van de stichting al minstens een ton kost. Bestuurslid Willem van der Sman formuleert het helder: ,,Wij gaan niet met de pet rond om de kosten van de gemeente te betalen."  Het gebouw is eigendom van de gemeente en een rijksmonument. ,,Deurne heeft gewoon een verantwoordelijkheid die ze nu niet nakomen.

 

Het argument dat het ambitieniveau omlaag kan is flauwekul, want de onderhoudskosten kunnen niet eens worden gedekt." Van der Sman en stichtingsvoorzitter Leo van Griensven ‘staan met de rug tegen de muur'. Dat sluiting van het museum onvermijdelijk is, als er niets verandert aan het bezuinigingsvoorstel, stelden de heren al meteen nadat de bezuinigingsplannen bekend werden.

,,Ik kan het niet staven, maar ik heb het gevoel dat de feitelijke informatie en de consequenties van

dit besluit bij de 'raadsleden' ontbreekt." Hijzelf zegt de raad meerdere malen te hebben geïnformeerd.

,,Dat wil nog niet zeggen dat ze het ook weten." Hij is van plan om in te spreken tijdens de

politieke vergaderingen. Tevens is er een petitie opgesteld waar sympathisanten hun steun kunnen betuigen. ,,Dat moet gewoon."  De heren waarschuwen voor de gevolgen van de - in hun ogen onvermijdelijke - sluiting. ,,Die is onomkeerbaar", aldus Van der Sman. ,,De raad kan niet besluiten nu de deuren sluiten en dan over drie jaar weer beginnen." Van Griensven vult aan: ,,Dan hebben ze iets

kapotgemaakt dat in 35 jaar is opgebouwd."

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.