20 juni 2015

Plan Stijn Streuvelslaan

Als CDA fractie willen we investeren in mensen, en voorzieningen, en daarbij besluiten nemen waarbij we mensen vertrouwen geven en ruimte geven. Steeds meer, zien we om ons heen, dat mensen het initiatief nemen om zelf een woongemeenschap te realiseren, wij gaan er vanuit dat meerdere initiatieven ons in de toekomst zullen bereiken vanuit het idee om samen met anderen oud te worden.

Onze CDA Fractie ondersteund kleinschalige wooninitiatieven met een vorm van gemeenschappelijkheid. Je zou kunnen zeggen vrijheid in verbondenheid in een omgeving die boeit en bindt, geschikt voor locaties Deurnese wijken bijvoorbeeld Walsberg of Zeilberg, dorpskernen, Centrum of juist dicht bij de natuur in een verbouwde boerderij. Hierbij is de gelijkgestemdheid en participatie van de toekomstige bewoners essentieel, en is het van belang dat bewoners zelf bepalen hoe hun woning en woonomgeving eruit gaat zien.

Kijken naar het voorliggende voorstel, begrijpen we dat er een voorbereidingskrediet wordt aangevraagd om de resultaten vanuit de grond exploitatie inzichtelijk te maken. Kan de wethouder ons ook meenemen, in de stappen welke genomen worden om dit inzichtelijk te maken? Wat we vandaag willen bediscussiëren is of nu het juiste moment is om de exploitatie te openen, dat is voor onze fractie mede afhankelijk van de mate van participatie of vrijblijvendheid van de toekomstige bewoners. Met de daarbij behorende vraag: hoe ondervangen we dit?

Daarbij hebben we enkele vragen naar de wethouder, namelijk:

Op basis van welke beleidsuitgangspunten heeft het college de principe medewerking afgegeven?,

Wie stond garant voor de financiële vergoeding van dit verzoek (leges)? 

Hoe staat deze nieuwbouwopgave, in verhouding met de mogelijke toekomstige leegstand of transformatie opgaves van bestaand of toekomstig leegstaand maatschappelijk vastgoed? 

Zijn de mogelijkheden onderzocht, om bestaande bebouwing te transformeren?,

Wordt er in de grondexploitatie een vergoeding gevraagd in de toekomstige exploitatie, om bestaande bebouwing te slopen, zoals we dit horen bij ontwikkelingen in het buitengebied?

Hoe zit het met eventuele vervuiling van de grond omdat bekend is wat er vroeger op deze locatie gehuisvest is geweest?

Aangezien wij als fractie verwachten dat meerdere initiatieven zich zullen melden, staan wij voor Duidelijkheid en Eerlijkheid, en vragen we in het belang van de huidige en toekomstige initiatiefnemers duidelijke kaders te stellen, op basis waarvan we de een grondexploitatie openen, om vervolgens maximaal te faciliteren, anders is het risico groot dat mensen alsnog afhaken, financiële verantwoordelijkheden enkel door de gemeente wordt gedragen, en voorkomen we op basis van willekeur initiatieven te moeten beoordelen.

Benny Munsters

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.