19 juni 2014

Sparen wordt gestraft

Op de brief van CDA lid Jan van der Sterre heeft tweede kamerlid Pieter Omtzigt als volgt gereageerd op 25 juni 2014:

Geachte heer van der Sterre,

dank voor de brief over de box-3 heffing.
In de tijd van het belastingplan 2001 was het CDA de enige partij die vroeg wat er zou gebeuren als de rente langdurig en substantieel lager zou zijn dan 4%. Dat werd niet heel waarschijnlijk geacht in die tijd.
Dat is nu dus wel het geval en 4% is volstrekt onhaalbaar. wij zouden dat percentage graag verlagen, maar moeten wel eerlijk bekennen dat wij dat dit jaar in de tegenbegroting nog niet konden doen. De staatsfinanciën waren niet op orde de afgelopen jaren en het blijft een belastingverlaging die geld kost.
Wel kijken we wat we richting het debat in het najaar rond de commissie van Dijkhuizen kunnen doen. Die stelde voor om een 5 jaars gemiddelde te nemen en dat lijkt natuurlijk erg op jullie voorstel van een 3 jaars gemiddelde. Ik hoop dat een soortgelijk voorstel op brede steun zal kunnen rekenen.
Door de ECB politiek betalen de spaarders natuurlijk een fors deel van de crisis (zoal ik met Vermeend in Buitenhof uitlegde). dat lijkt veel te grote vormen aan te nemen en als CDA zullen we daar vol aandacht voor hebben.

Een vriendelijke groet,

Pieter Omtzigt

---------------------------------------------------------------------------------------

Ons betrokken lid Jan van der Sterre, de afgelopen periode nog actief als burgercommissielid, vraagt aandacht voor onrechtvaardige wijze van inkomstenbelasting in box 3. Hij was voor het CDA Deurne actief op het gebied van met name financien. Hieronder kunt u de brief lezen die onder de aandacht is gebracht van tweede kamerlid Pieter Omtzigt om deze onrechtvaardigheid op de politieke agenda te krijgen in Den Haag.

Geachte heer Omtzigt / Beste Pieter

Deurne, 18 juni 2014

Als lid van het CDA en als burgercommissielid van het CDA Deurne wordt ik regelmatig aangesproken.  Als burgercommissielid zet ik me al vele jaren in op het terrein van de financiën voor onze inwoners. Daarbij kan ik mijn ervaring als financieel deskundige / controller in het bedrijfsleven prima benutten.

Het CDA is mijn partij, waarbij de zeven principes me zeer aanspreken, welke we ook lokaal uitdragen. Hierbij vinden we het belangrijk, dat de samenleving meer verantwoordelijkheid neemt en dat er minder overheid nodig is.
In dat kader wil ik het onderstaande graag aankaarten, omdat dit absoluut niet bij deze principes past en vraag ik de tweede kamerfractie hiervoor waar mogelijk actie te ondernemen.

Ons systeem van de inkomstenbelasting is niet rechtvaardig. Voor de belasting berekening in Box 3 wordt uitgegaan van een vast rentepercentage van 4%.
Genoemd percentage hanteert de fiscus al plus minus 10 jaar terwijl al minstens 5 jaar geen 4% rente op spaarrekeningen is te behalen.
Het vasthouden aan 4% rente (bij momenteel een rente van nog geen 1,5%) wordt als tenminste onrechtvaardig ervaren zelfs als legale diefstal. Kleine spaarders met een vermogen tot 200.000 Euro houden in de praktijk niets of nagenoeg niets over van hun spaarcentjes,nog afgezien van de geldontwaarding. Daarbij komt dan ook nog dat, als oudere in een verzorgingshuis wonen, voor de bepaling van hun eigen bijdrage het vermogen voor 8% wordt meegerekend.

Het CDA staat voor eerlijkheid en rechtvaardigheid.
Bovengenoemd belastingsysteem voldoet zeker niet aan het CDA standpunt van eerlijk en rechtvaardig.

Namens veel CDA leden doe ik daarom een beroep op U om hierin verandering proberen te krijgen.
Ik zou het zeer op prijsstellen als U in de 2e kamer een motie wilt indienen met de volgende strekking:

1.       Over spaarbanktegoeden wordt in box 3 een rentevoet gehanteerd gelijk aan het gemiddelde van door de banken betaalde rente over de afgelopen 3 jaren,

2.       Jaarlijks wordt het percentage aangepast zoals onder 1 omschreven.

Tot slot:
Het is mij duidelijk dat het CDA de wijziging niet alleen kan realiseren maar met een beetje lobbywerk bij andere partijen verwacht ik dat er voldoende steun is te krijgen voor bedoelde motie. Het zou het CDA als volkspartij sieren om op te komen voor de mensen, die verantwoordelijkheid hebben genomen om zelf geld te sparen voor hun toekomst.
Met belangstelling wacht ik je CDA reactie af.

Met vriendelijke groeten,

Jan van der Sterre

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.