04 oktober 2013

Terugblik raadsvergadering 1 oktober 2013

Raadsvergadering 1 oktober 2013

 

Huisvestingssubsidie jongerencentra De Roos en Walhalla

 

De raadsvergadering werd druk bezocht met name door een grote afvaardiging van jongerencentrum OJC De Roos. Er heerste grote bezorgdheid over het voortbestaan van de De Roos. Lotje Berkers hield een emotioneel betoog. De CDA fractie heeft het voorstel toch ondersteund omdat we als raad eerder een besluit genomen hebben om de vastgoedportefeuille van Deurne goed in orde te brengen. Deze keuze resulteert in een huursom voor De Roos en Walhalla omdat zij gebruik maken van gemeentelijk vastgoed, dat zij tot nu toe “om niet” hebben mogen gebruiken. Daarnaast hebben we in Deurne een Subsidie verordening waarin verschillende groepen en activiteiten gesubsidieerd worden omdat we daar een maatschappelijk belang aan toe kennen voor de gemeente Deurne en haar inwoners. Het CDA Deurne heeft bij de behandelingen van het Subsidiebeleid enkele jaren geleden al heel duidelijk aangegeven dat jeugd een belangrijke doelgroep is. In het voorstel dat besproken werd is 100% subsidie opgenomen tot 1 januari 2015. In de loop van 2014 zullen dan tegelijkertijd voor alle gesubsidieerde instanties opnieuw het subsidiebeleid worden besproken en vast worden gesteld voor een aantal jaren. Belangrijk is dat de wethouder in ieder geval heeft aangegeven dat de huurovereenkomst gekoppeld wordt aan de subsidietermijn. Natuurlijk is er dan nog steeds enige vorm van onzekerheid wat er beslist gaat worden in het nieuwe subsidiebeleid, maar dat geldt ook voor al die andere gesubsidieerde instanties zoals sportclubs, KBO’s, Hafadru, koren, muziekgezelschappen etc. De CDA fractie heeft het amendement van de VVD niet ondersteund omdat het daarmee 2 instanties een uitzonderingspositie geeft. Waarom zouden al die andere clubs niet zo’n uitzonderingspositie willen? Daarnaast betekent dit dat De Roos en Walhalla al direct huur zouden moeten gaan betalen terwijl dit in het voorliggende voorstel niet hoeft. Die kostbare euro’s hebben we in ieder geval alweer bespaard voor De Roos en Walhalla.

 

Wildbeheer

 

De afgelopen 12 jaar hebben de Wildbeheer Eenheden (WBE) tegen een zeer laag tarief zonder indexering gezorgd voor wildbeheer, schadebestrijding en daarnaast ook jacht bedreven. In de beoordeling van het CDA Deurne hebben de wildbeheereenheden deze taak goed uitgevoerd. Het jagen is een emotioneel onderwerp geworden van voor- en tegenstanders.  Echter het hoeft geen betoog dat we in Deurne niet kunnen zonder wildbeheer. Het CDA Deurne is van mening dat dit ook voor de toekomst belangrijk blijft. Daarnaast dient men voor jagen 2 jaar lang opleiding te volgen en heeft de WBE ook op aangeven van de commissie behandeling afspraken gemaakt om maatregelen te nemen die de veiligheid verbeteren en de transparantie ten goede komen. Maar ook de WBE moet meer gaan bijdragen. Zo is men gekomen tot een voor beide partijen acceptabele hogere prijs van 5 euro per hectare. En … dat dit bedrag jaarlijks wordt geindexeerd met het prijsindexcijfer. Door het verloop van de communicatie is ons een voorstel voorgelegd waarin 7,50 per hectare is opgenomen. Het CDA Deurne is van mening dat dit bedrag te hoog is voor de bijdragen die de WBE levert en prima past in Deurne Koerst op Eigen kracht. Daarom heeft het CDA Deurne samen met VVD en Deurne NU een amendement ingediend om het bedrag van 5,00 euro per hectare vast te leggen conform eerder met elkaar overeengekomen afspraken tussen WBE en gemeente. Het amendement is aangenomen.

 

Bestemmingsplan Spoorzone Middengebied

 

De spoorzone kent inmiddels een lange geschiedenis. Neemt niet weg dat we het heel belangrijk vinden dat het gebied tussen Deurne Centrum en de St. Jozefparochie kwalitatief flink moet verbeteren. Dit plan betreft het middengebied gepositioneerd tussen de Vlierdenseweg en Leembaan. Het bestemmingsplan is goed uitgewerkt en ook de zienswijzen zijn inhoudelijk goed behandeld. Het CDA Deurne is daar heel tevreden over omdat we nu toch een eerste stap kunnen maken om langzaam aan dit gebied kwalitatiever in te richten. Wij hebben daarbij twee kanttekeningen gemaakt. Ten eerste dat we met dit bestemmingsplan zo realistisch moeten zijn dat de verwachting is dat alleen het eerste deel tussen Vlierdenseweg en het nog aanwezige bedrijf Nies Cartonage echt opgepakt kan worden en wij ons terdege bewust zijn dat het gebied vanaf bedrijf Nies tot aan laten we zeggen de vuurwerkbunker weinig zal veranderen zolang de daar nog zittende bedrijven aanwezig blijven in dit gebied.

Ten tweede hebben we opgemerkt dat het CDA Deurne nog steeds wil kiezen voor een kwalitatieve oplossing voor het parkeren. Gelukkig heeft het bestemmingsplan de mogelijkheid om een meerlaagse parkeeroplossing te realiseren. Dit heeft duidelijk onze voorkeur omdat we niet willen dat het hele stationsgebied aan zowel Noord als Zuid zijde vol komt te staan met geparkeerd blik. Dit komt de kwaliteit van dit gebied niet ten goede. Helaas staan we als CDA Deurne hierin alleen en kiest men liever voor parkeren op maaiveld aan beide zijden van het station. We hebben ingestemd met dit belangrijke Bestemmingsplan.

 

Nota Grondbeleid

 

De Nota grondbeleid is een belangrijke stap in het proces van Fakton. In 2010 is wethouder Kerkers gestart met het laten onderzoeken van de Grondexploitatie door Fakton en de nota grondbeleid is daarin een belangrijk onderdeel. Het CDA Deurne kan zich vinden in de opgenomen beleidsmaatregelen en instrumentarium. De toevoeging van het uitvoeringsprogramma in de nota vinden wij een welkome aanvulling. De beleidskeuzes zijn aangescherpt en dat heeft geleid tot een duidelijker stuk. De discussie over de gevolgen van bv prijsdifferentiatie en het invullen van erfpacht constructies willen wij graag per project voeren als er daadwerkelijk voorbeelden aan de orde zijn. Het uitvoeringsprogramma geeft duidelijke kaders en laat duidelijk zien wat er op welk moment door wie wordt uitgevoerd en beslist. Het CDA Deurne heeft daarom ingestemd met deze nota.

 

Huisvestingskosten GGD Brabant Oost

 

In eerste termijn hebben we duidelijk laten horen dat we niet blij waren met het voorliggende voorstel om extra geld vrij te maken voor de huisvestingskosten van de GGD Brabant Oost en daar geen zienswijze op in te dienen. In de uitleg van wethouder Ragetlie kwam duidelijker dan in het voorstel naar voren waar deze kosten uit zijn ontstaan (bezuinigingsoperaties) en hoe deze uiteindelijk bijdragen aan een lagere bijdrage per inwoner van Deurne. De wethouder gaf toe dat het voorstel hierin veel duidelijker had moeten zijn. Met deze beantwoording hebben we als CDA Deurne toch nog goedkeuring gegeven.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.