11 november 2022

Algemene Beschouwing CDA Heusden begroting 2023

Aan het einde van de zes uur durende raadsvergadering van 10 november heeft CDA Heusden de begroting van de gemeente Heusden goedgekeurd. Uiteraard niet nadat onze fractievoorzitter Charlotte Bol onze beschouwing had uitgesproken waarin aandacht werd gevraagd voor inwoners en ondernemers die het moeilijk hebben in deze onzekere tijden. Ondanks de geschetste rooskleurige financiële positie van de gemeente vinden wij dat wij waakzaam moeten blijven. Een stevige algemene reserve is daarvoor noodzakelijk.

CDA Heusden wil benadrukken dat we steeds verantwoordelijk met belastinggeld moeten omgaan. Uitgaven behoren waarde te hebben voor inwoners en samenleving. Prestigeprojecten, als de aanleg van een dure fietsbrug ter vervanging van een zeer gewaardeerd fietspad, vindt CDA Heusden hierbij niet passen. 

Wij juichen toe dat het college subsidies wil verlenen om actieve en passieve deelname aan culturele activiteiten te bevorderen, maar zijn toch wel teleurgesteld over het karige toegewezen uitvoeringsbudget. Cultuur kost geld, maar de baten gaan veel verder dan alleen harde Euro's.

Wij steunen de ambitie van het college op het gebied van woningbouw, maar roepen het college op om ervoor te waken dat dit niet overmatig ten koste gaat van maatschappelijk vastgoed en de bijbehorende voorzieningen die bijdragen aan de leefbaarheid van onze woonomgeving en samenleving. Wij delen de observatie van het college dat er te weinig binnensportcapaciteit is in onze gemeente en steunen een onderzoek naar de mogelijkheden om een sportzaal in de nieuwe wijk de Grassen te realiseren. Ook een investeringskrediet van ruim één miljoen euro voor recreatie- en sportpark de Schroef in Drunen kan op onze goedkeuring rekenen. 

Wat wij echter niet begrijpen is dat het college in een aantal kernen van de gemeente het ene na het andere project op gebied van bewegen realiseert en financiert, terwijl de kernen van de "oude gemeente Heusden" het sinds de sluiting van de gymzaal in de Vesting moeten doen met slechts één sportzaal (de Kubus) die bovendien reeds is afgeschreven. Nieuwbouw van een sportzaal in Oudheusden zit er volgens het college niet in. Ook vindt het college het na antwoord op onze vraag belangrijker om, na inmiddels  alweer negen jaar leegstand, vijf appartementen door een projectontwikkelaar te laten realiseren in de gymzaal in de Vesting dan een basisvoorziening te bieden. Wij hebben het college opgeroepen om voor de gehele Vesting een integraal visiedocument op te stellen zoals men ook voor de Vismarkt doet. Verder roepen wij het college op om meer aandacht te besteden aan de mogelijkheden tot bewegen en ontmoeten in alle kernen. Binnensportfaciliteiten horen daarbij. Tot slot kijken wij met belangstelling uit naar de eerste resultaten van het onderzoek naar de herinrichting van de Vismarkt. 

Wij willen graag gebruik maken van kennis en initiatieven uit de samenleving en roepen burgers dan ook op om met ons mee te denken. De integrale tekst van onze beschouwing vindt u via deze link: https://heusden.bestuurlijkeinformatie.nl/Agenda/Document/0101aa50-028d-4e65-80c0-73b2ba206e7e?documentId=3f05133c-5293-49b5-8fda-9d99b6a8f0e3&agendaItemId=bd9dff02-37dc-4187-9c6a-de32a955b5dc

Hieronder vind u de mede door ons ingediende en/of gesteunde moties en amendementen:

Huisvestingebeleid: Onderzoeken van mogelijkheden van bouwen van woningen en het tegengaan van speculatie met nieuwbouwwoningen: Meerderheid voor.
Afschaffen hondenbelasting: Wij hebben voor afschaffing van de hondenbelasting gestemd. Helaas was daarvoor geen meerderheid.
Ontmoetingsruimte voor alle leeftijdsgroepen: Mede met onze steun is deze motie aangenomen.
Uitbreiden van juridische ondersteuning handhavingsbeleid: Mede met onze steun is dit amendement aangenomen.
Inzet extra middelen ter ondersteuning van overbelaste peutergroepen: Mede met onze steun is deze motie aangenomen.
Doorstroming huurwoningen:Mede met onze steun is deze motie aangenomen.
Uitgebreidere rapportagestructuur om zichtbaar te maken hoeveel mensen geholpen worden en tegen welke problemen onze inwoners aanlopen: Helaas was hiervoor geen meerderheid.
Extra watertappunten: Mede met onze steun is deze motie aangenomen.

Een volledig overzicht vindt u via deze link: https://heusden.bestuurlijkeinformatie.nl/Agenda/Index/0101aa50-028d-4e65-80c0-73b2ba206e7e

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.