05 april 2023

CDA Heusden stelt vragen over gevolgde proces Vismarkt

Op 27 maart heeft het college de raad door middel van een brief geinformeerd over de voortgang van het proces rond de herinrichting van de Vismarkt. In de brief is te lezen dat het college geen belemmeringen ziet om de op Corona gebaseerde situatie te laten voortduren. Deze situatie kenmerkt zich sinds 2020 door grotere terrassen met houten omheiningen, een verlegde en versmalde rijbaan en minder openbare ruimte. Het aantal tafels en stoelen is gelijk aan de situatie van voor Corona. In het Brabants Dagblad van 28 maart geeft de wethouder aan dit als een serieuze opmaat te zien naar een definitieve herinrichting.

Eerder heeft het college aangegeven goed te zullen luisteren naar de mening van belanghebbenden. Zowel voor een definitief inrichtingsscenario als voor de periode tot die tijd. Het kan namelijk wel tot 2024 of 2025 duren voordat er een definitief plan is dat is goedgekeurd en uitgevoerd. De bewonersvereniging is daarbij door het college expliciet als belanghebbende benoemd. het Brabants Dagblad van 1 april is te lezen dat tijdens een ledenraadpleging 90% van de vergadering heeft aangegeven dat de Vismarkt weer teruggebracht moet worden tot de staat waarin deze verkeerde voor Corona, tot er een definitief plan is. 

Omdat CDA Heusden het democratisch proces erg belangrijk vindt heeft de fractie vragen gesteld over de rechtmatigheid van het besluit en het negeren van de mening van de burgers. Ook de GL/PvdA fractie heeft vragen over dit onderwerp gesteld. Het college heeft 30 dagen de tijd om de vragen te beantwoorden.

CDA Heusden wil benadrukken dat het niet per se tegen (iets) grotere terrassen is, vooral op drukke momenten. Hierbij moet een goede balans tussen levendigheid en leefbaarheid gevonden worden en gaat kwaliteit boven kwantiteit.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.