07 maart 2022

(Cyber)veiligheid is niet vanzelfsprekend

Visie CDA Heusden: Cybersecurity

Digitale aanvallen op computersystemen komen steeds vaker voor in de samenleving. Niet alleen burgers, maar ook instellingen en overheden kunnen hiervan de vaak ernstige gevolgen ondervinden. Denk hierbij aan de bekende phishing mails waarmee criminelen proberen om mensen op slinkse wijze geld af te troggelen, of aan ransomware waarmee instellingen worden afgeperst om weer bij hun data te kunnen.

Serieuzer wordt het als zogenaamde “statelijke actoren” zoals Rusland of China een aanval uitvoeren of bij slecht beveiligde data kunnen. Hierbij moeten we niet naïef zijn. Denk bij de gemeente aan gegevens van identiteitsbewijzen die door de gemeente worden uitgegeven en aan alle handelingen die burgers uitvoeren via het digitaal loket. CDA Heusden vindt het belangrijk dat de gemeente veilig en discreet met digitale informatie van burgers omgaat. Daarom streven wij ernaar dat er constant aandacht wordt besteed aan cybersecurity en dat hiermee ook samen wordt gewerkt met andere gemeenten. Niet alleen voor computersystemen en archieven die beheerd worden door de gemeente, maar ook alle uitbestede Clouddiensten vragen om een modern en toekomstbestendig cybersecuritybeleid.

De gemeente heeft hiervoor een document met informatiebeveiligingsbeleid opgesteld gebaseerd op de Baseline Informatiebeveiliging Nederlandse Gemeenten (BIG). Dat is een goed uitgangspunt. Zeker met het toegenomen dreigingsniveau wil CDA Heusden dat de effectiviteit van de uitvoering van het vastgestelde beleid wordt gecontroleerd en vastgesteld door middel van audits. Hierdoor kunnen de IT-systemen en processen (blijven) voldoen aan de veiligheidseisen en kunnen burgers erop vertrouwen dat hun persoonsgegevens veilig zijn

Tevens moet de gemeente haar burgers alert maken op de cyberrisico’s door burgers op een begrijpelijke manier informeren over de gevaren. Veiligheid is helaas niet vanzelfsprekend en ook niet gratis. Dat geldt ook voor digitale veiligheid.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.