08 juni 2023

Informatievergadering Ruimte en Duurzaamheid.

Woendag 7 juni vond de informatievergadering Ruimte en Duurzaamheid plaats. Door de volle agenda en de vele insprekers konden niet alle onderwerpen behandeld worden. Deze zijn doorgeschoven naar vrijdag 9 juni. 

Tijdens het informatieblok gaf wethouder Jeroen vd Bosch een update over projecten duurzaamheid. In de gemeente Heusden lopen meerdere initiatieven. Op onze vraag betreft de stand van zaken rond het zonneveld Bakkersdam beloofde de wethouder binnenkort meer informatie te kunnen delen. Wij zien graag perspectief voor woningeigenaren en huurders die bijvoorbeeld wegens beschermd stadsgezicht geen zonnepanelen op hun eigen dak mogen plaatsen. Wij zien daarbij graag een koppeling met de slimme meter thuis, zodat er eigenlijk geen verschil is met panelen op eigen dak.

Wethouder Thom Blankers gaf een update over het proces rond de herinrichting van de Vismarkt. Deze zou in 2025 gereed moeten zijn. Wij lezen in het rapport dat er bij de verschillende partijen sprake is van nuance, al zijn er een paar polariserende onderwerpen. De belangrijkste zijn de afmetingen van de terrassen en het al dan niet autovrij maken van de Vismarkt. CDA Heusden is voor een flexibel gebruik van de Vismarkt. Op drukke zondagen wat grotere terrassen, liefst in combinatie met een autovrije Vismarkt op zondag. Ruimte voor leveranciers in de ochtend, liefst met een laadpaal voor eventuele koelwagens. Voldoende openbare ruimte en een nette oplossing voor gestalde tweewielers. Kortom, een Vismarkt voor iedereen waar het goed ontmoeten, wonen en ondernemen is.

Met een eerste stap in die richting wordt mogelijk al veel eerder dan 2025 begonnen. Bij de door ons geagendeerde brief van de bewonersvereniging mocht de voorzitter hiervan inspreken. Uit zijn betoog bleek dat er een dialoog aan het ontstaan is met de verschillende partijen in Heusden-Vesting. Mogelijk is dat een positief gevolg van het proces rond de herinrichting. Na enige kritische vragen van ons en andere fracties aan de wethouder over vooral de rechtsgrond van het instandhouden van de op 1,5 meter maatregelen gebaseerde terrassen, ontstond er een mogelijke opening. Inventariseren hoe partijen staan tegenover kleinere terrassen dan de "coronaterrassen", maar iets groter dan de "pre-coronaterrassen" zoals in het huidige verkeersbesluit uit 2009 staan. De houten terrasafscheidingen kunnen dan verdwijnen. Als partijen daarvoor open staan, kan de wethouder een tijdelijk verkeersbesluit nemen om het geheel rechtsgeldig te maken.

Er werden ook een tweetal bestemmingsplannen behandeld. Een betreft de Wolput en een betreft de Gorsen II. Ook hierbij waren insprekers. Bij de behandeling van de Wolput viel op hoeveel emotie er komt kijken bij burgers die het gevoel hebben dat er niet naar hen geluisterd wordt. Er vielen grote woorden richting college. Daar zal het college tijdens de raadsvergadering naar verwachting nog op terugkomen. Bij de insprekers over de Gorsen II viel de constructieve houding op. Men is niet tegen woningbouw, integendeel. Men had alleen graag in een eerder stadium betrokken geweest bij de planvorming. Onze conclusie en oproep aan het college was om tot de nieuwe omgevingswet in gaat, vaker gebruik te maken van de mogelijkheid van een voorontwerp. Om misverstanden te voorkomen zien wij net als één van de insprekers graag een meer specifieke en meetbare (SMART) omschrijving in bijvoorbeeld beoordelingen van deskundigen.

Tot slot was er nog een inspreker van het Vlijmens Lint bij het onderwerp natuurontwikkeling Vlijmen-Oost. Net als de inspreker zijn wij van mening dat er een groencompensatieplan moet liggen voordat er sprake kan zijn van bomenkap. Het Vlijmens Lint gaf aan dat door een slimmere opzet van de compartimenteringsdijken veel meer natuur behouden kan blijven. Dat vereist echter aanpassing van deelplannen van het GOL. Nog eens slim kijken naar deelplannen is iets waar wij voorstander van zijn. Dat geldt ook voor de plannen voor het afgraven van de spoordijk bij de Baardwijkse Overlaat.

UPDATE: Door de volle agenda vond het tweede deel van de informatievergadering plaats op vrijdag 9 juni. Hierbij werd vooral aandacht werd besteed aan het beindigen van het ophalen van oud papier door de Heusdense verenigingen. Ook de wethouder is onaangenaam verrast door de mededeling van de afvaldienst 's Hertogenbosch dat dit vanaf 1 januari 2024 door professionele krachten plaats moet vinden. Samen met de raad wordt naar een nette oplossing gezocht, ook voor de verenigingen die hierin  inkomstenbron hebben.

Bij het agendapunt  Gebiedsontwikkeling Kasteellaan Oudheusden maakten wij onze zorg kenbaar over de huidige en toekomstige beschikbare Kinderdagverblijf capaciteit. Door het opzeggen van de gebruikersovereenkomst met KDV en BSO Pidie Plokwok in Heusden-Vesting is het aantal kindplaatsen in dit deel van de gemeente bijna gehalveerd. Hierdoor moeten ouders inmiddels uitwijken naar de andere kant van de gemeente. Volgens de wethouder komt er echter een participatietraject waarbij inwoners en organisaties hun wensen kenbaar kunnen maken voor de gewenste functionaliteiten van de te realiseren Multi Functionele Accommodatie (MFA) in Oudheusden. Wij roepen belanghebbenden op om mee te denken.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.