15 november 2023

Inspirerende bijeenkomst met Inge van Dijk

Op 13 november mocht CDA Heusden Inge van Dijk verwelkomen op Mariënkroon. Deze locatie is centraal gelegen in de gemeente Heusden en daarmee goed passend bij de middenpartij, die het CDA wil zijn. Inge is zittend kamerlid voor het CDA en is de nummer 4 op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november.

Voordat de campagne-onderwerpen aan de orde kwamen, ging Inge eerst in op enkele persoonlijke vragen. Daarbij ging ze in op het belang van handbal als de rode draad door haar leven, lichtte ze toe, dat ze als Brabantse in Den Haag overeind kan blijven door vooral zichzelf te blijven en was het antwoord op ‘wat is je lievelingseten?’ het gemakkelijkst: Inge lust en eet alles. Opgeklommen binnen de Rabobank heeft zij op enig moment de stap gezet naar het publieke bestuur om via de plaatselijke en de Brabantse politiek nu voor het CDA in de Tweede Kamer actief te zijn.

Toen was het tijd om inhoudelijk in te gaan op de speerpunten van de CDA-campagne. Een positief verhaal, waarbij Inge haar persoonlijke inzet mede dienstbaar maakt aan het behalen van een goed resultaat voor lijsttrekker Henri Bontenbal. ‘Omzien naar elkaar’ is een kernwaarde van het CDA, die in deze campagne ook door onze politieke kopstukken herkenbaar zichtbaar gemaakt wordt.

Veel van de onderwerpen, die in de verkiezingsdebatten op TV en radio langskomen, werden door Inge toegelicht en uitgediept. Het belang van verenigingen, de landbouw met stikstof en CO2  uitstoot en voor de toekomst minstens zo belangrijk, het watervraagstuk. Armoedebestrijding werd ingeleid door Marc Wintjes van de Focolare-beweging, normen en waarden en duurzaamheid, het werd vanuit een deskundig publiek allemaal aan Inge voorgelegd. Met duidelijke antwoorden legde zij enkele kernwaarden bloot van haar politieke handelen: eerlijkheid loont, alles moet wel betaald worden en blijf bij jezelf: met zo’n goed programma als het CDA heeft, hoef je kritiek op andere partijen niet tot kern van je betoog te maken.

Met een gezellige nazit in de bar, helemaal in de kelder van de monumentale toren werd de bijdrage van CDA Heusden aan de landelijke campagne van het CDA afgesloten. De symboliek is treffend, zowel de bezoekers die huiswaarts keerden als het CDA in de campagne hebben ‘vanuit de kelder’ de weg omhoog ingeslagen. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.