25 mei 2023

Opgetekend: Wanda Kuijpers

Tussen de lijntjes is ze niet te proppen, goedlachse, filosofische Wanda Kuijpers (57). Op zoek naar een Aarlese kandidaat reageert deze blonde dame meteen via Facebookpagina ‘Je bent een Aarle-Rixtelnaar als…’. Momenteel ‘zonder vaste woon- of verblijfplaats’ intrigeert, daarom wordt afgesproken bij Café Stout. “Heb net mijn huis verkocht en woon tijdelijk bij mijn moeder, vrienden en reis veel”, vertelt Wanda. “Misschien koop ik een camper en trek de wereld rond.” Gelukkig dus geen doos onder de brug die bezocht moet worden. Het ‘vrije’ leven gaat Wanda goed af. Net terug van Ibiza bruist ze van energie.

“Mijn vader is een echte Aarlenaar, met wortels op Croy”, vertelt Wanda. “Zelf woonde ik elf jaar in Aarle-Rixtel. Tot afgelopen maart woonde ik in de Schoolstraat. Daar had ik een schoonheidssalon.” Wanda’s ouders kregen vier dochters. Wanda is de jongste. Ze groeide op in Stiphout en kwam vooral in haar puberteit regelmatig in Aarle. Vooral aan het uitgaan bij Van Bracht heeft ze mooie herinneringen. Op haar 24e ging ze op zichzelf wonen en ruim elf jaar geleden zocht ze een huis. “Op de foto’s zag een zestigerjaren huis in Aarle er niet geweldig uit”, zegt ze. “Na stevig verbouwen werd het echt thuis. De omgebouwde garage werd schoonheidssalon. Snel leerde ik nieuwe mensen kennen en ik had ook spontane contacten tijdens het uitlaten van de hond.”

Corona was voor Wanda een soort keerpunt. “Dertig jaar was ik kostwinner geweest en tijdens lockdowns besefte ik dat er meer is”, legt Wanda uit. “Ik had geen zin meer in de zaak. Begeleiden en coachen deed ik altijd al. Ik had het gevoel dat er iets nieuws op mijn pad zou komen.” Dat klopte, want noodgedwongen door een gesloten zaak volgde Wanda webinars en luisterde naar podcast die haar op het nieuwe pad brachten. Tegenwoordig verdient ze haar boterham met online coachen van schoonheidsspecialisten. Lokatie- onafhankelijk, een voorwaarde voor haar in haar ‘nieuwe leven’.

Ze rondde eerder ook de Laarbeekse cursus ‘Politiek actief’ af. “Zes hartstikke leuke bijeenkomsten”, waarna ze stiekempjes toevoegt; “Die burgemeester Frank van der Meijden zou ik wel willen stijlen. Fijne man, maar een iets vlotter kapsel en andere bril zouden hem een vriendelijkere uitstraling geven.” Met een diploma op zak ging Wanda bij de partijen die haar aanspreken ‘op bezoek’. Een realistische partij, waar het gezellig is trekt haar. “Iedereen kan iets voor de maatschappij betekenen, dus steek ook als je bijvoorbeeld zonder werk zit je handen mee uit de mouwen.”

Wanda’s mouwen zijn opgestroopt; ze is bezig met een film. “Ontstaan uit de tag ‘RA RA RA in AR’ op Facebook, waaronder ik tijdens wandelingen foto’s uit en over Aarle-Rixtel postte. Na het overlijden van Thieu van Bracht deelde ik een foto van het café. De stroom van reacties zorgde ervoor dat ik een project startte om oude herinneringen vast te leggen.” Het project staat nog in de steigers, maar Wanda heeft zin om ook hier weer iets van te maken. Het gaat er zeker komen. Ze maakt er naast haar andere activiteiten tijd voor. Voordat ze misschien wel met of zonder een camper de wijde wereld in trekt. Want een vaste woon- of verblijfplaats, die zijn echt niet nodig. Met WiFi en levenslust kan ze overal terecht.

Bron: https://www.mooilaarbeek.nl/nieuws/human-interest/53077/opgetekend-wanda-kuijpers

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.