24 december 2020

Oproep CDA Laarbeek: luid de kerkklokken met Nieuwjaar!

Eind december. We staan op het punt een raar jaar af te sluiten. Normaal gaat iedereen op oudejaarsavond om twaalf uur ’s nachts naar buiten en barst het vuurwerk los. Dit jaar kan dat niet. Door de coronamaatregelen is onze gemeente genoodzaakt het nieuwe jaar in stilte in te luiden. Er zal geen vuurwerk de lucht in gaan en ook de festiviteiten waar de jaarwisseling normaal gesproken mee gepaard gaat zullen achterwege blijven. Kortom: we eindigen dit moeilijke jaar in sobere stilte. Het kan niet zo zijn dat het nieuwe jaar in alle stilte begint. We komen daarom met het idee om het jaar letterlijk en figuurlijk goed in te luiden, het liefste zoveel mogelijk en gemeente breed.

Aandacht voor wat wél kan
“We houden er niet van om te zeggen wat er allemaal niet kan, maar vooral te kijken wat wél kan. Daartoe hebben wij een schriftelijk verzoek geplaatst bij  de Parochie Zalige pater Eustachius van Lieshout om ‘op slag van Nieuwjaar’ de kerkklokken te luiden. Het kost niets en het effect is niet in waarde uit te drukken.”

2021 een nieuw begin
Van oudsher dient het luiden van de kerkklok om inwoners ergens op te attenderen. Het aanbreken van een nieuw jaar is toch iets waar mensen naar uitkijken en het liefst samen vieren. “Kerkklokken staan symbool  als teken van hoop. En wellicht dit jaar ook voor een mooi begin van het nieuwe jaar.” Het kan toch niet zo zijn dat we dit bijzondere jaar zo afsluiten en het nieuwe jaar in sobere stilte beginnen. Luid de klokken!

De Laarbeekse CDA fractie heeft inmiddels het college en het kerkbestuur in onze gemeente gevraagd dit idee te omarmen. Het CDA hoopt dat partijen kans zien op deze speciale manier het nieuwe jaar mooi toe te luiden.

We houden 1,5 meter afstand maar zijn misschien wel dichterbij elkaar dan ooit! Laten we met elkaar hoopvol het nieuwe jaar ingaan en elkaar veel gezondheid toewensen. We gaan het horen?

CDA Laarbeek

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.