09 juli 2020

Weinig nieuw beleid voor 2021. Waarom?

Afgelopen maanden zijn voor alle mensen in Nederland, maar zeker ook in de gemeente Laarbeek, niet zonder problemen verlopen. Het Corona-virus heeft flink huisgehouden en heeft veel leed veroorzaakt bij verschillende families. Burgers, bedrijven, instellingen, maar ook de gemeente hebben allerlei kunstgrepen moeten uitvoeren om zoveel mogelijk de werkzaamheden uit te kunnen voeren. Door deze beperkingen heeft het college ervoor gekozen op dit moment een beleidsarme kadernota 2021 aan de raad voor te leggen.

In een Kadernota worden de stappen en nieuw beleid voor het komende jaar beschreven welke moeten leiden tot een sluitende begroting. Enerzijds is het jammer dat Laarbeek zich nu tot een beleidsarme kadernota heeft moeten beperken want de voortgang bij plannen, beleid en visies moet wel in beeld blijven; plannen, beleid en visies die de weg naar de toekomst zichtbaar moeten maken. Anderzijds is de keuze voor beleidsarm begrijpelijk, aangezien op dit moment onvoldoende duidelijk is welke financiële gevolgen de Coronacrisis dit jaar gaat krijgen voor de begroting van de gemeente. Hopelijk is daar meer duidelijkheid over in het najaar, zodat we dan de juiste stappen kunnen zetten om de begroting solide te houden.

Deze crisis heeft naast een zeer negatieve kant ook zeker een positieve kant. Nog nooit is zo duidelijk geworden hoe vindingrijk burgers, bedrijven, instellingen en organisaties zijn en hoe snel ze schakelen om hun werkzaamheden te kunnen voortzetten. Bijvoorbeeld thuiswerken en digitaal vergaderen heeft een ongekende vlucht genomen. Voor veel werknemers binnen allerlei beroepen is een totaal nieuwe wereld open gegaan. Een wereld waarin we kennis kunnen nemen van werkmethoden die een belangrijke positieve bijdrage kunnen leveren aan de grote problemen van deze tijd. CDA Laarbeek is van mening dat we de positieve effecten zoveel mogelijk moeten benutten.

Wij zijn op zoek geweest naar deze positieve effecten en hebben bij de behandeling van de Kadernota 2021 hiervoor voorstellen gedaan. Wij stellen het zeer op prijs wanneer ook van uw kant ideeën worden aangedragen die leiden tot activiteiten waarmee de gemeente haar voordeel kan doen. Zo hopen wij direct en indirect de toekomstige kosten voor Laarbeek en haar inwoners te beperken en dan graag met behoud van het voorzieningenniveau. Neem met ons contact op en deel uw voorstellen met het CDA. We zullen samen blijven zoeken. We willen ervoor zorgen dat Laarbeek financieel gezond blijft.

Marcel van der Heijden
Fractieleider CDA Laarbeek

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.