10 november 2023

Steun voor de Programmabegroting 2024-2027

Gisteravond is er steun gevonden voor de Programmabegroting 2024-2027. Hieronder is onze inbreng op de Programmabegroting 2024-2027 te lezen.

"Allereerst dank aan de opstellers.

De begroting waarin we als stad volwassen worden. We zijn toegetreden tot BrabantStad, we staan als Oss steeds nadrukkelijker op de agenda bij rijk provincie en G40. In deze begroting staan grote projecten voor mobiliteit, wonen en cultuur.  Hierdoor groeien we naar een 100.000 gemeente. En net zoals volwassen worden geen ambitie is, maar iets dat gewoon gebeurt, zo ziet het CDA de groei naar de 100.000 die we als gemeente maken. Volwassen worden, brengt ook verantwoordelijkheid met zich mee. Niet wegkijken als er vraagstukken liggen,  bijv. vluchtelingen of energie, verantwoordelijkheid tonen en een helpende hand bieden aan hen die moeite hebben om mee te komen. Zorgen dat er een thuis is voor onze inwoners. Oud en nieuw. Hoewel een jongvolwassene vaak uitkijkt om aan de grote tafel te mogen zitten, willen wij als CDA ook juist onze jeugdige, dorpse onbevangenheid behouden. Het ons kent ons en het omkijken naar elkaar. Waar niet alles vanuit de gemeente georganiseerd wordt, maar ruimte is om van onderaf iets op te zetten. Waar het bouwen van gemeenschappen naast de grootste wijk ook in de kleinste kern gebeurt.

Voor ons ligt een solide begroting. Een begroting waarin grote projecten staan, waarin we kiezen om scherp aan de wind te zeilen als het gaat om onze reserves. Door de reserves in te zetten kunnen we onze ambities blijven nastreven. Het CDA staat hierachter. Het past bij een volwassen gemeente om wensen na te jagen en je daar maximaal voor in te spannen. Zolang we verantwoord met ons huishoudboekje omgaan, want we lopen wel degelijk risico’s waarvan bijvoorbeeld de stijgende rente een flinke stempel kan drukken op de grote projecten. Het college schat deze kans zelf in op 80 procent. Als CDA willen we meegenomen worden in de ontwikkeling van grote projecten.  Zo kunnen we de voortgang, ook financieel, monitoren en zo nodig tijdig scenario’s zien met betrekking tot de opties die we hebben, zoals bijstellen van ambities of lastenverzwaring. Graag een toezegging van de Portefeuillehouder.  
In de Zorg ziet het CDA een verschuiving van individuele ondersteuning naar collectieve, algemene voorzieningen. Dit past binnen de landelijke transformatieopgave, maar we moeten wel blijven opletten dat groepen inwoners niet tussen wal en schip komen. Het zal niet in alle gevallen mogelijk zijn collectief in te zetten in plaats van individueel. Wij zijn terughoudend als het gaat om het uitbreiden van formele naar informele zorg met het oog op overbelasting van vrijwilligers en mantelzorgers. In de Woonzorg visie is een eerste aanzet gemaakt om te komen tot beleid. Er zijn te weinig huizen en te weinig handjes en daar maken we ons als CDA zorgen over. Voor wat betreft de hervormingsagenda Jeugd is CDA Oss positief over de kernpunten uit deze agenda. Deze sluiten namelijk naadloos aan op hetgeen wij al jaren aangeven, namelijk inzetten op normaliseren, zorg naar de meest kwetsbare jongeren en afbakening van de jeugdhulp.

Het CDA constateert dat, ondanks dat het amendement over de toekomst van de groene engel het niet haalde in 2020, onze woorden profetisch waren. Enigszins gecamoufleerd door de coronagelden komt de groene engel ondanks alle toezeggingen nog steeds structureel geld te kort. Door nu maar snel een correctie in de begroting te zetten, wordt de hete aardappel weer doorgeschoven. Als CDA doen we wederom een oproep om nu eens de discussie met elkaar te gaan voeren wat we van de groene engel en Muzelinck verwachten en wat we er structureel voor over hebben.

De omgevingswet komt ondanks vertragingen steeds dichter bij. Als gemeente zullen we verder aan de slag moeten met participatie. Bij ruimtelijke ontwikkelingen zien we de omgevingsdialoog als goed instrument voor participatie. Voor andere zaken is een goed beleid noodzakelijk. We willen vragen hier ook vaart mee te maken. Als CDA zijn we blij dat met ons ook het college aandacht heeft voor verschillende woonvormen en de ondersteuning voor CPO. We zien dat er veel bestemmingsplannen in procedure gaan op weg naar harde plannen. Bereikbaarheid en mobiliteit zijn een groot thema de komende jaren, we hebben keuzes gemaakt in de Koersnota en we zullen in de komende jaren steeds duidelijke keuzes moeten blijven maken.

De landbouw bevindt zich op dit moment midden in het gevecht om de ruimte. Of het nu gaat over energie, natuur, wonen, industrie of mobiliteit. Het lijkt of alles op het bord van de landbouw komt. Daardoor gaat er verandering komen. Ook in Oss met de van nature aanwezige landbouw en haar polders. Waar rijk en provincie op dit moment onrealistische doelen nastreven zien we dat we als gemeente samen met boeren de doelbenadering kiezen. Samen doelen stellen en de uitvoering bij de boeren laten. Daarmee versterken we perspectief op een economische en ecologische volhoudbare manier. Als CDA steunen we de aanpak van de beide polders.

Gemeenschappen bouwen omvat ook het gevoel van een veilige leefomgeving. We merken dat normen en waarden verschuiven, waardoor onze samenleving verandert. In de gemeente Oss nemen we een toename van overlast in brede zin waar. In grotere mate adresseren inwoners hun ongenoegen over de overlast die ze ondervinden. Als volwassen stad zullen we om moeten gaan met de realiteit van veiligheidsproblemen die een grote stad met zich meebrengt. Als gemeente werken we volop aan beleid en zullen programma’s aan moeten passen aan deze realiteit. Echter, dient parallel daaraan onze handhaving relatief mee te groeien om ook de inwoners te laten ervaren dat de overlast niet verder mag groeien. Het CDA Oss is van mening dat we als gemeente de afgelopen jaren wat terrein hebben verloren, want onze handhaving schiet tekort. Wij vinden dan ook dat de handhaving binnen onze gemeente zichtbaarder moet zijn en dat mag geld kosten.

Als CDA zien wij een volwassen begroting die weliswaar risico kent, maar ook ambitie neerlegt. En laten we daar de komende jaren ook hard aan werken in plaats van zeuren dat vroeger alles beter was.

Ten aanzien van de moties, waarin duaal genoeg de coalitie de oppositie in balans houdt, zullen we in de tweede termijn de discussie voeren. Wel wil ik vooraf mijn verbazing uitspreken over de moties voor deze begrotingsvergadering waarin beleidswijzigingen of onderzoek wordt voorgesteld zonder de financiële dekking of consequenties aan te geven of besproken zijn in de commissie. Eigenlijk meer voor de Kadernota. 

Tot zover."

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.