CDA | Art. 42 vragen: intimidatie en grensoverschrijdend gedrag…
Vragen (art. 42)Vragen aan het college

25 april 2025 1 minuten lezen

Art. 42 vra­gen: inti­mi­da­tie en grens­over­schrij­dend gedrag jegens jon­ge vrou­wen

Uit de meest recente Prevalentiemonitor Huiselijk Geweld en Seksueel Grensoverschrijdend Gedrag 2024 (CBS/WODC) blijkt dat meer dan de helft van de vrouwen tussen 18 en 24 jaar in Nederland te maken kreeg met seksuele intimidatie of fysiek grensoverschrijdend gedrag. Vooral op straat, in het uitgaansleven en in het openbaar vervoer voelen jonge vrouwen zich onveilig. Meisjes van 16–18 jaar geven bovendien aan zich steeds vaker te wapenen tegen ‘catcalling’ en ongewenste toenaderingen in horecagelegenheden.

Ook in Hilversum horen wij zorgwekkende verhalen van jonge vrouwen die in de horeca werken, uitgaan of zich op straat en het openbaar vervoer begeven — over ongewenste aanrakingen, seksuele opmerkingen of angstige situaties met vreemden die hen benaderen.

Reden voor CDA raadsleden Leoni Brussaard en Jacobine van Dijk om vragen te stellen aan het college:

1. Is het college op de hoogte van signalen van ongewenste toenaderingen, intimidatie en seksueel grensoverschrijdend gedrag jegens jonge vrouwen in het Hilversumse uitgaansleven, zoals het naroepen van meisjes op straat of ongewenste opmerkingen of het ongewenst aanraken in horecagelegenheden?

2. Welke concrete maatregelen worden er momenteel getroffen door de gemeente om dergelijke situaties te voorkomen of te bestrijden?

3. Bestaat er een centraal meldpunt voor seksuele intimidatie of straatintimidatie in Hilversum, en zo ja, is dit voldoende bekend bij jongeren en horecapersoneel? Zo niet, is het college bereid deze signalen structureel te inventariseren en op te nemen in het veiligheidsbeleid?

4. In hoeverre wordt er binnen het uitgaansgebied samengewerkt met politie, jongerenwerk en horecaondernemers om signalen van intimidatie te monitoren?

5. In 2022 deed de PvdA Hilversum onderzoek naar straatintimidatie met zorgwekkende uitkomsten. Kan het college aangeven wat er sindsdien met deze resultaten is gebeurd? Is hier beleid op aangepast of actie op ondernomen?

6. Is het college bereid het 'Ask for Angela'-initiatief dat vrouwen in onveilige situaties in de horeca op laagdrempelige wijze hulp biedt, actief te implementeren in samenwerking met de Hilversumse horeca?

7. Is het college bekend met het landelijke project ‘Ben je OKE? ’ dat in samenwerking met de horeca bewustwording creëert over grenzen en veiligheid tijdens het uitgaan? Ziet het college mogelijkheden om dit initiatief ook in Hilversum te introduceren, eventueel in samenwerking met lokale horecapartners, jongerenorganisaties en scholen?

8. Kan het college overwegen om ‘Orange the World’-campagnes te versterken met concrete acties of preventieve programma’s gericht op veiligheid voor vrouwen in het uitgaansleven?

9. Uit onderzoek blijkt dat bijna alle vrouwen zich onveilig voelen in het openbaar vervoer. Welke maatregelen neemt het college om de veiligheid van vrouwen in het openbaar vervoer te verbeteren? Is het college bereid om samen te werken met vervoersmaatschappijen en andere relevante partijen om concrete stappen te ondernemen, zoals het verbeteren van verlichting, het verhogen van toezicht en het implementeren van bewustwordingscampagnes?

Namens de fractie van het CDA,

Leoni Brussaard

Jacobine van Dijk

Lees
ver­der