29 januari 2022

Bewoners kunnen PMD niet scheiden, maar wel betalen!

Wat wij voorzagen gebeurt nu ook. De invoering van het niet doordachte nieuwe afvalbeleid levert een stroom klachten en vragen op van inwoners. Deze inwoners worden met een kluitje in het riet gestuurd. Conclusie: het nieuwe afvalsysteem is niet klaar en onze inwoners zijn de dupe.

Samenvatting
In 2020 hebben wij al betoogd dat er veel haken en ogen zitten aan het nieuwe afvalbeleid van het college. Steeds hebben wij het geprobeerd bij te stellen door moties en amendementen. Die hebben de meerderheid van de Raad niet gekregen, helaas. Nu het per 1 januari 2022 is ingegaan, wordt de gemeente overstelpt met vragen en klachten. Wij blijven ons inzetten om dit beleid te wijzigen in het belang van onze inwoners. Daarmee is het een heus verkiezingsthema geworden. Hopelijk kunnen wij na de verkiezingen onze invloed laten gelden.

Veel meer betalen
De mooie campagne van het nieuwe afvalbeleid moet het verhullen. “U gaat anders betalen”. Nee, u gaat veel meer betalen, als wij dit niet tegenhouden. Het CDA is al vanaf de start kritisch. Wij zijn voor het scheiden vooraf van PMD. Alleen zo groeit de bewustwording van goed scheiden en hebben inwoners ook regie op het aantal ledigingen en dus op hun uitgaven.

Geen afvalcoach
Het CDA heeft in 2020 al een amendement ingediend om geen afvalcoach te benoemen. Bewoners weten zelf heel goed hoe ze afval moeten scheiden. Daar hebben de bewoners geen coach voor nodig. Het CDA heeft ervoor gepleit om het bedrag dat daarmee gemoeid is (€50.000,-) te besteden aan inzamelpunten voor PMD bij wijkwinkelcentra. Ons amendement werd helaas niet aangenomen.

Inzamelpunten voor PMD
Om inzamelpunten te creëren en dus de mogelijkheid te bieden om PMD vooraf te scheiden hebben wij met Harderwijk Anders een motie ingediend. Ook deze motie kreeg geen steun van de andere partijen in de raad. Dus afgewezen. Het CDA is een van de enige partijen die voor vooraf scheiden van PMD zijn. De meeste partijen willen dus nascheiding, met alle financiële gevolgen van dien voor de inwoners.

Een jaar uitstel
Omdat eind 2021 bleek dat de containers voor de binnenstad en de hoogbouw niet op tijd geleverd worden en er nog heel veel onduidelijkheden en vragen leven bij de inwoners heeft het CDA een motie ingediend om het nieuwe afvalinzamelsysteem een jaar uit te stellen. Eerder was er overigens sprake van om een proefhalfjaar in te stellen. Het jaar uitstel en het proefhalfjaar zijn beide van tafel geveegd.

Daltonstraat
Er is een mogelijkheid om het PMD te brengen naar het afvalstation in de Daltonstraat. Alleen dat is niet voor iedereen te doen. En als we massaal met de auto ons PMD naar de Daltonstraat brengen, is dat slecht voor het milieu en dat willen we juist verbeteren.

Zwerfafval
Als CDA zien wij de gevolgen van het gebrekkige nieuwe afvalinzamelsysteem al terug in de hoeveelheid zwerfafval. Omdat wij al meer dan een jaar elke maand op pad gaan om te ‘Sappen’ (Samen Afval Pakken), kunnen we goed zien wat dit nieuwe beleid veroorzaakt: Een toename aan zwerfafval.

Meldpunt
Vanwege de aanhoudende problemen zijn we, samen met HA en PvdA, een digitaal meldpunt gestart, https://afvalmeldpunt.nl waar inwoners hun klachten, ideeën en vragen kwijt kunnen. Met dit meldpunt willen wij een handreiking bieden aan alle inwoners om de problemen waar zij tegenaan lopen te inventariseren en hopelijk op te lossen.

Appèl aan inwoners
Het CDA is vanaf het begin voor het vooraf scheiden van PMD. Onze moties en amendementen om dit nieuwe beleid te wijzigen ten gunste van de inwoners zijn door de meerderheid van de gemeenteraad van tafel geveegd. Wij doen een appèl aan inwoners (en natuurlijk leden van het CDA) om op 14, 15 en 16 maart 2022 hun stem te laten horen en op het CDA te stemmen. Wij zullen dan ons best doen een meerderheid voor onze plannen te krijgen, zodat er PMD-verzamelpunten bij wijkwinkelcentra komen en op termijn het PMD aan huis kan worden opgehaald.

Door: Peter Sels, Fractielid

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.