Ledeninterviews

Even voorstellen: Robert Huurnink

In 2020 en 2021 hebben we meerdere nieuwe CDA leden mogen verwelkomen. In een serie interviews laten we u nader kennis met hen maken. Na interviews met Marianne Volaart, Maurice de Paauw, Adriaan Bruinink en Eric Kleyberg, nu een kennismaking door Rob Hammenga met Robert Huurnink.

Het is een doordeweekse avond, Robert Huurnink komt op bezoek. Het plan was De Bank, maar gebrek aan oppas in Huize Hammenga weerhield mij ervan een stap buiten de deur te zetten. Dus werd het koffie en een biertje thuis op de bank. En dat was goed. Robert woont sinds december 2021 in Harderwijk en is overtuigd CDA-lid. Voldoende reden voor mij om nader met Robert kennis te maken.

Wat doe je in je dagelijks leven?
In het dagelijks leven ben ik ‘Kerkelijk werker jeugd’ bij de protestantse kerk in Leiden. Hier werk ik 16 uur per week. Daarnaast studeer ik theologie aan de Hogeschool Windesheim in Zwolle. Ik zit in de laatste fase van mijn opleiding, nog een enkel vak en mijn eindonderzoek, dan zit het erop.

Je woont sinds 1 december in Harderwijk. Waarom heb je voor Harderwijk gekozen?
Ja, daar zit wel een verhaal achter. Ik ben geboren en getogen in Moordrecht. Heb op de basisschool in Moordrecht gezeten en heb de middelbare school in Gouda (Driestar) gedaan. Daarna ben ik met mijn ouders verhuisd naar Ermelo. Daar heb ik 10 jaar gewoond. In de basis wilde ik prima in Ermelo blijven wonen, maar bij gebrek aan woonruimte ben ik ‘over de grens’ gaan kijken. En laat ik dat wel gezegd hebben: ik heb daar geen moment spijt van gehad. Harderwijk is een heerlijke plek om te wonen en te leven. Een stad met iets meer mogelijkheden dan het dorp Ermelo te bieden heeft. Het mooie is dat er Harderwijks bloed door mijn aderen stroomt. De vader van mijn opa (Van Meer) was een echte Harderwieker en was visser. Dat maakt dat ik me op de een of andere manier wel verbonden voel met deze stad. Ondanks dat ik er zelf nog maar krap een half jaar woon.

Wat heeft je ertoe bewogen lid te worden van het CDA? 
Ik had in Ermelo regelmatig contact met de fractievoorzitter van het CDA Ermelo. Van het een kwam het ander en ben ik voorafgaand aan de verkiezingen van 2018 lid geworden van het CDA. Heb mij daar destijds actief ingezet voor de campagne én het CDJA Ermelo. Ik vind het CDA een realistische partij, genuanceerd. Een partij die vanuit een christendemocratische basis politiek bedrijft en die ik – in ieder geval – lokaal heel zichtbaar vind. Voor mij zit de kracht van het CDA júist in de lokale afdelingen. Als we als lokale politieke afdelingen een stevig christendemocratisch geluid laten horen en de mensen weten te mobiliseren, gaat dat landelijk doorwerken. De basis ligt in de lokale afdelingen. Dáár ligt het fundament voor succes. Onlangs was ik bij jullie bestuursvergadering en daar merkte ik die energie ook: een groep mensen die enthousiast en oprecht betrokken is bij de Harderwijker samenleving en daar vanuit het CDA een steentje aan willen bijdragen om het niet alleen nu, maar ook in de toekomst een prettige gemeente te laten zijn.

Waar liggen volgens jou de kansen voor het CDA Harderwijk Hierden?
Ik ken het CDA Harderwijk-Hierden natuurlijk nog niet zo lang. Grote conclusies of analyses heb ik nog niet. Maar ik merk wel – op basis van de gesprekken die ik tot nu toe heb gehad – dat er goede energie in zit. Ik denk dat het heel belangrijk is om als partij de blik naar buiten gericht te houden: verbinding leggen in de wijken. Verbindingen maken met groepen die op dit moment niet per sé CDA-minded zijn, maar in de kern heel goed aansluiten op het CDA-gedachtegoed. Ik moet denken aan bijvoorbeeld de wijken waar veel inwoners wonen met een migratieachtergrond. We moeten er naartoe, aansluiting zoeken, het gesprek aan gaan, zaaien. We moeten het er niet alleen over hebben, maar we moeten het vooral doen. Handen uit de mouwen. Hetzelfde geldt voor de jongeren, daar liggen nog veel kansen. Ik wil daar graag mijn steentje aan bijdragen!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.