15 mei 2020

Stand van zaken Theater Harderwijk

Stand van zaken Theater Harderwijk
De afgelopen ruim 10 jaar mag ik namens de CDA-fractie lid zijn van de commissie Samenleving. Eén van de onderwerpen die al die tijd op de agenda staat is de toekomst van het theater. Door de jaren heen hebben wij verschillende plannen gepresenteerd gekregen voor een nieuwe theatervoorziening, maar tot op heden is nog niks nieuwgebouwd/verbouwd.

Stad als podium – een geslaagd concept
In september 2017 heeft de raad in meerderheid ingestemd met Stad als podium inclusief een gebouwde theatervoorziening. Stad als podium heeft zijn rol goed opgepakt vinden wij. Zij zijn erin geslaagd een divers aanbod van nieuwe en bestaande culturele activiteiten aan te bieden jaarrond. De programmering bestaat uit professionele, semiprofessionele en amateurkunsten. Vanwege de Corona crisis ligt het programma volledig stil, maar achter de schermen wordt gewoon doorgewerkt om zodra het mogelijk is alles weer op te starten.

Inzet gericht op gebouwde theatervoorziening – drie scenario’s
De zoektocht naar de invulling van de gebouwde theatervoorziening ligt ook niet stil. Eind vorig jaar werd de raad door het college van burgemeester en wethouders geïnformeerd dat Synchroon (De ontwikkelaar van het Waterfront) in gesprek was met een mogelijk geïnteresseerde partij. Helaas is in februari gebleken dat partijen er niet samen zijn uitgekomen.
Helaas dus nog steeds geen antwoord op de vorm van de gebouwde theatervoorziening. Het college van B&W is nu bezig met de uitwerking van drie scenario’s. Dat kan zijn het oorspronkelijke verbouwingsplan van Theater Harderwijk, een nieuw theater onder verantwoordelijkheid van de gemeente of als gemeente mee participeren in een plan van een private partij.

CDA bereid te investeren in goede plannen
De komende maanden zal duidelijk moeten worden wat de kosten zijn van de verschillende scenario’s. Harderwijk heeft geld gereserveerd, maar het is de vraag of dit voldoende is. De raad zal moeten bepalen hoe verder de portefeuille opengaat om een nieuw theater te bouwen en of het huidige theater te verbouwen. Namens de CDA-fractie heb ik een debat in de vorige periode aangegeven de bereidheid te hebben extra geld te zoeken als daar goede plannen tegenover staan. Het is afwachten hoe de scenario’s eruit gaan zien en hoeveel (extra) geld nodig is.

Ik hoop dat we deze raadsperiode dit onderwerp nu echt naar definitieve besluitvorming kunnen brengen. Cultureel minnend Harderwijk verdient een antwoord na al die jaren wachten en wachten.

Door: Dennis Koning, Fractievolger

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.