27 juli 2023

Gebiedsagenda Centrum: een ode aan de lokale ondernemer

Onderstaand fragment komt uit de bijdrage van raadslid Jacobine van Dijk tijdens de behandeling van de Gebiedsagenda Centrum op 19 juli 2023.

Met deze bijdrage heeft het CDA het signaal afgegeven dat er met deze Gebiedsagenda, een limiet is bereikt aan het uitbannen de auto.

Voorzitter,

Voordat we weer losbarsten over de fiets, even een lofzang op onze lokale ondernemers bij deze Gebiedsagenda Centrum.

Hilversumse ondernemers zorgen niet alleen voor een bloeiende lokale economie en werkgelegenheid, maar ook voor levendigheid en cohesie. Zij zijn de sponsors van de lokale voetbalclub, zij geven producten weg voor mooie lokale projecten, ze zorgen voor de buurt en zijn alert. Ze zijn een fantastisch alternatief voor online bestellen, want alleen in een stenen winkel vind je de look and feel. Zij leveren daarmee een belangrijke zoniet onmisbare bijdrage aan de maatschappij.

Deze gebiedsagenda besteedt veel aandacht aan hoe we ervoor kunnen zorgen dat we als centrum onze positie in de regio kunnen blijven behouden en misschien zelfs wel kunnen groeien. 38% van de bezoekers aan het centrum komt van buiten Hilversum.

Een onmisbare factor is daarbij optimale bereikbaarheid voor alle voertuigen en maximale en laagdrempelige parkeergelegenheid, ook aan de noordkant van het centrum. Een dringend beroep op de Wethouder om de parkeerplaatsen aan het Noordse Bosje proberen te behouden.

De bereikbaarheid van het centrum op de fiets krijgt een 8,1 als rapportcijfer, de auto een schamele 6.

Wat ons betreft is er dan ook echt een limiet bereikt qua uitbannen van de auto. Het nog verder weren van de auto zal deze mooie Gebiedsagenda weer teniet doen, het centrum van Hilversum zal sterven in schoonheid.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.