24 maart 2024

Meer vrouwen in de gemeenteraad?

 

In het kader van Internationale Vrouwendag werd op initiatief van bijna alle vrouwen uit de Hilversumse gemeenteraad een motie ingediend waarmee o.a. beoogd werd het aantal politiek actieve vrouwen in Hilversum te vergroten en daar geld voor uit te trekken. Gemeenteraadslid Jacobine van Dijk (vrouw) ervaart dit soort initiatieven als discriminerend, onrechtvaardig en ook stigmatiserend.

Daarmee is Jacobine en samen met haar de Hilversumse CDA-fractie overigens niet van mening dat er niet meer aandacht voor sekseverschil in de gezondheidszorg zou moeten komen en meer aandacht voor geweld tegen vrouwen, vrouwenbesnijdenis, vrouwenhandel en gedwongen huwelijken. Maar geslacht belangrijker maken dan kwaliteit, is het standpunt, is onrechtvaardig en stigmatiserend.

De bijdrage van Jacobine van Dijk is terug te kijken via de link en hieronder ook te lezen:

Voorzitter,

U ziet mij staan, u hoort mij praten, maar wat ziet u? Hoort u wat ik zeg, weegt u mijn woorden, of ziet u alleen een vrouw staan.

Ik zou willen dat de raad en de samenleving mij beoordeelt op wat ik zeg of wat ik doe. En niet omdat ik een vrouw ben. Dat is in mijn ogen, discriminerend, onrechtvaardig en ook stigmatiserend.

  • Mijn plek op de lijst voor het CDA --> sommigen zeiden het zelfs hardop. 'Alleen maar omdat je een vrouw bent'

  • Het aantal voorkeursstemmen dat ik haalde, reactie, van een vrouw, 'Alleen maar omdat je een vrouw bent'

En misschien denkt u dat inmiddels ook wel.

Waarom niet een oproep tot een jaarlijks programma om meer ondernemers bij de lokale politiek te betrekken? Meer mensen uit het maatschappelijk middenveld? Meer financieel specialisten, kunnen we best gebruiken? Minder beroepsbestuurders? Waarom geen oproep tot het afschaffen van politiek verlof dat in de praktijk een heel eenzijdige afspiegeling van de samenleving geeft binnen een raad, ongeacht of het mannen of vrouwen zijn.

Kwalitatief hoogwaardig bestuur, dat zou voorop moeten staan in deze raad. Geslacht heeft niets met kwaliteit te maken.

Tot slot, harde woorden even, als vrouwen onder elkaar. Wat zegt het over het beeld dat de makers van deze motie van vrouwen hebben, als men denkt dat er een programma voor nodig is om vrouwen uit te leggen dat zij vrouw zijn en dat er zoiets bestaat als lokale politiek? Kunnen vrouwen niet heel goed zelf bepalen waar hun interesses liggen en wat hun voorkeur heeft? Hebben vrouwen geen zelfbewustzijn, moeten zij aan de hand meegenomen worden?

Politiek is een roeping, dat moet je doen uit intrinsieke motivatie en daar gaat een programma echt helemaal niets aan veranderen.

Jacobine van Dijk, gemeenteraadslid CDA Hilversum

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.