28 september 2017

Brede inspraak verkeerskundig onderzoek fietsroutes nieuwe basisschool

Er komt een verkeerskundig onderzoek naar de veiligheid van de schoolroutes tussen Spanbroek en de Akker in Opmeer, als beoogde nieuwbouwlocatie voor het Integraal Kindcentrum in Spanbroek/Opmeer.

Vanuit het CDA vinden we dat het plan van aanpak hiervoor moet worden verbreed zodat niet alleen onderzoek wordt gedaan naar de veiligheid van schoolroutes naar de huidige voorkeurslocatie bij de Akker, maar ook naar de veiligheid van de routes naar het vooralsnog afgevallen alternatief bij de Bonifatiusschool. Alleen dan kan er een goed vergelijk worden gemaakt tussen deze schoollocaties.

Verder vinden we het belangrijk om alle belanghebbenden bij  dit onderzoek te betrekken. Nu is dit nog beperkt tot schoolbesturen, ouderraden, verkeersouders en dorpsraden. Maar het lijkt ons dat ouders, opa’s en oma’s als ervaringsdeskundigen toch ook een goede inbreng kunnen hebben. Zij zijn immers diegenen die dagelijks hun kinderen of kleinkinderen naar school toe brengen en zodoende weten hoe veilig of onveilig de schoolroutes zijn.

Het moet volgens ons geen probleem zijn om alle ouders, opa’s en oma’s mee te laten doen aan dit onderzoek. Een aantal weken geleden is er namelijk ook nog onderzoek gedaan voor het nieuwe Gemeentelijke Verkeers- en vervoersplan én hier konden ook alle inwoners van de gemeente aan mee doen.

Een brede participatie is wat ons betreft een voorwaarde voor het onderzoek. De inbreng van ouders, opa’s en oma’s zijn niet alleen van waardevolle betekenis voor het onderzoek, maar zorgt ook voor draagvlak voor het uiteindelijk te nemen besluit over de locatiekeuze van de nieuwe basisschool. Het CDA heeft over dit onderwerp schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W. U kunt deze hier lezen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.