02 november 2020

Definitief besluit gemeenteraad locatie IKC Spanbroek/Opmeer

Definitief besluit gemeenteraad over locatie IKC Spanbroek/Opmeer
Het nieuwe IKC (Integraal Kindcentrum) in Spanbroek/Opmeer komt op de locatie van de Bonifatiusschool. De gemeenteraad van Opmeer heeft hier donderdag 29 oktober jl. een besluit over genomen. Met een grote meerderheid werd er ingestemd met het raadsvoorstel (CDA, Gemeentebelangen, PvdA en VVD waren voor. De fractie van DSV stemde tegen).
Met de keuze voor de bouw van het IKC op de Bonifatiuslocatie voor de kernen Spanbroek en Opmeer is een einde gekomen aan een lang en intensief voorbereidingstraject.
Voor het CDA-Opmeer voelt de uitkomst aan als een mijlpaal. We hebben ons in de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 stevig uitgesproken voor een heroverweging van de gemaakte locatiekeuze van het IKC in Spanbroek/Opmeer. Een heroverweging die gebaseerd moest zijn op aspecten als: centrale ligging, draagvlak en participatie onder de inwoners met daarbij aandacht voor verkeersveilige schoolroutes.
Het was een speerpunt in ons verkiezingsprogramma en hoe fijn is het om dan te kunnen zien dat het ook het gewenste resultaat heeft gehad. Er is scherp ingezet op participatie met inwoners. Zo zijn er inloopbijeenkomsten georganiseerd, werkgroepen met inwoners geformeerd én is er via die weg volop gediscussieerd over wat nu de beste plek is voor het IKC.
Wat het CDA-Opmeer betreft is deze participatie een meer dan waardevol traject gebleken; mensen hebben zich niet alleen kunnen uitspreken over de voorkeur voor locaties, maar hebben het participatietraject ook aangegrepen om zich inhoudelijk volledig achter het IKC-concept te scharen als hét middel om optimale randvoorwaarden te scheppen voor een goede ontwikkeling van onze opgroeiende kinderen.
Mooi om te zien dat hetgeen we als gemeente, samen met de andere stakeholders van het IKC (onderwijs, kinderopvang, bibliotheek, GGD en muziekeducatie) hebben beoogd, ook vanuit de participatie wordt bevestigd!
Motie onderzoek mogelijkheden woningbouw op vrijkomende schoolterreinen
Verder is in de raadsvergadering van 29 oktober op initiatief van het CDA, Gemeentebelangen, PvdA en VVD een motie aangenomen, waarbij het college wordt verzocht te bezien of daarmee vrijkomende schoolterreinen (ook in Hoogwoud) en de bibliotheek kunnen worden benut voor woningbouw en in het bijzonder jongerenwoningen of een “knarrenhof”. Dat werd door de voltallige gemeenteraad ondersteund.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.