15 februari 2017

CDA vraagt Colllege van B&W om betere uitwerking veiligheidsbeleid

Woensdag 8 februari besprak de Commissie Algemeen Bestuur de uitwerking van een raadsbreed aangenomen motie ‘Toezicht en Handhaving’ van 30 juni 2016, waarin het college werd opgeroepen om de effectiviteit van het veiligheidsbeleid te versterken. Het CDA was mede indiener van deze motie  

De motie was opgesteld vanuit de overtuiging dat de effectiviteit van het veiligheidsbeleid vraagt om inzet preventieve en repressieve maatregelen, om uitbreiding van de capaciteit van toezicht en handhaving, maar ook om uitbreiding van het jongerenwerk. Daarnaast is van wezenlijk belang dat partijen in de veiligheidsketen (denk aan buurttoezicht, handhavers, jongerenwerk en politie) elkaar goed kunnen vinden, goed met elkaar communiceren en samenwerken. Een integrale aanpak dus. De gemeenteraad stelde voor de beoogde versterking van het veiligheidsbeleid extra financiële middelen beschikbaar, ter hoogte van EUR 150.000.

Hans van der Stelt voerde namens het CDA het woord. Hij gaf te kennen teleurgesteld te zijn over de uitwerking die het college op 8 februari jl. presenteerde. Deze leek vrijwel uitsluitend, en zonder onderbouwing van nut en noodzaak, toegeschreven naar de uitbreiding van de handhavingscapaciteit met twee extra Bijzondere Opsporingsambtenaren (BOA’s), waarmee EUR 120.000 is gemoeid. Het CDA is weliswaar voorstander van uitbreiding van de handhavingscapaciteit –er zijn immers maar 4 BOA’s binnen Langsingerland, hetgeen onder de norm ligt, van hetgeen voor gemeenten van onze omvang gebruikelijk is-  maar vindt wel dat het College met een goede, en vanuit eigen verantwoordelijkheid opgestelde analyse moet komen van de situatie, en welke maatregelen of instrumenten (preventief en repressief) daarvoor ingezet kunnen of moeten worden. Alleen dan kan de gemeenteraad een goede afweging maken, onder andere of de beschikbaar gestelde extra middelen toereikend zijn. Het voorstel bood dat inzicht niet.

Na een lang debat, waarin de analyse en overwegingen van het college onvoldoende voor het voetlicht kwamen,  stelde de Hans van der Stelt de portefeuillehouder voor het voorstel in te trekken en met een meer voldragen voorstel in de Commissie Algemeen Bestuur terug te komen. De overige commissieleden steunden dit voorstel, en ook de portefeuillehouder nam het over.

Het CDA is voorstander van versterking van de effectiviteit van een integrale veiligheidsbeleid. Daarvoor extra benodigde middelen, zien wij niet op voorhand als extra kosten, maar als investeren in een veilige toekomst voor de inwoners van Lansingerland.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.