24 september 2019

Burgerparticipatie blijft aandacht en onderhoud vragen

Kort voor de zomervakantie presenteerde de Rekenkamer Lansingerland het rapport "met de beste bedoelingen" over de kwaliteit en de toepassing van burgerparticipatie door de gemeente Lansingerland. De Rekenkamer is een onafhankelijk onderzoeksinistuut die voor de gemeenteraad bekijkt of het beleid wel uitwerkt zoals het bedoeld is. Het CDA vindt het waardevol dat de Gemeenteraad over een dergelijk kwaliteitsinstituut kan beschikken. Wij danken ook de griffie voor het advies om het onderwerp breed te bekijken en direct nieuwe vormen van burgerparticipatie te betrekken bij dit rekenkamerrapport. Het toevoegen van onderwerpen als de "right to challenge" en de "right to bid" vindt het CDA, het zal weinig mensen verrassen omdat wij ooit deze onderwerpen hebben geĆÆntroduceerd, een prima idee. Bij "right to challenge" kunnen inwoners taken van de gemeente overnemen als zij denken het slimmer, beter, goedkoper of andere te kunnen doen. Het "right to bid" gaat nog iets verder, dan krijgen lokale verenigingen of buurtbewoners het eerste recht om maatschappelijk vastgoed over te nemen en de bijbehorende functie voort te zetten.

Er is echter wel een belangrijk aandachtspunt: tijdens de verbouwing moet de winkel open blijven. Het mag niet gebeuren dat terwijl de gemeente een vrij tijdrovend proces van nieuw beleid ingaat in de tussentijd de aandacht en de inzet voor burgerparticipatie versloft. Het CDA ziet graag dat op onderwerpen die zich daarvoor lenen het burgerpanel breed wordt ingezet. Dat kan al op korte termijn. Het CDA is dan ook tevreden met de heldere toezgging die wethouder Fortuijn hierover deed in de commissie Algemeen Bestuur van 18 september.

Wat betreft de aanbevelingen die de rekenkamer geeft: het CDA kan hier in het algemeen goed in vinden. Het is helder dat ondanks het feit dat er al veel gebeurt en er goede stappen zijn gezet, we er nog niet zijn met burgerparticipatie. Het heeft aandacht en onderhoud nodig. De adviezen van de rekenkamer kunnen helpen op de volgende stap te maken. Echter: als partij van de samenleving zijn wij het niet helemaal eens met de suggestie van de rekenkamer dat er meer geld naar burgerinitiatieven moet. Burgerinitiatieven zijn wat het CDA betreft vooral van de samenleving en de gemeenschap, en dat gaat niet goed samen met een te zware financiĆ«le bijdrage van de gemeente. Wij vinden de huidige constructie van een maximale en eenmalige bijdrage van 50% prima! 

Matthijs Ruitenberg, september 2019

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.