29 januari 2018

CDA: meer politie-inzet en versterking buurttoezicht in Lansingerland

Woensdagavond 24 januari jl. organiseerde het CDA-Lansingerland in Bergschenhoek (Spectrum) een thema-avond over het onderwerp veiligheid. Er waren drie sprekers die ieder vanuit hun eigen invalshoek hun mening gaven. Daarna volgende een levendige discussie met de zaal.

Chris van Dam, Tweede Kamerlid namens het CDA met veiligheid in zijn portefeuille zei onder meer: “Veiligheid is niet alleen een taak van de overheid. Het begint bij mensen thuis, bij opvoeding, op school, op de voetbalclub. Law and order kunnen niet zonder de samenleving. Als mijn buurman op vakantie gaat, ben ik dan bereid om op zijn huis te passen? Daar hebben we het dan over”. Chris werkte voordat hij Kamerlid werd 12 jaar bij de politie en 19 jaar als Officier van Justitie. Hij vindt ook dat de politie te veel regionale taken moet vervullen zoals bij Feijenoord wedstrijden voor de orde zorgen. Dat gaat ten koste van wijktoezicht.

Karel Neelis van Buurttoezicht Lansingerland gaf een toelichting op zijn organisatie die alweer 10 jaar bestaat. Inmiddels zijn er door de hele gemeente 500 actieve lopers, zijn er 3.500 bewoners actief in de buurt-WhatsApp en heeft de facebookpagina van Buurttoezicht 7.000 leden. De belangrijkste instrumenten voor de lopers zijn de buurt-WhatsApp, 112, de sms-service van Burgernet en de samenwerking met de politie.

Als derde spreker voerde Hans van der Stelt, CDA-raadslid in onze gemeente, het woord over het huidige veiligheidsbeleid en het verkiezingsprogramma. Onze speerpunten zijn veiligheid in de buurt, meer wijkagenten, versterking buurttoezicht geen coffeeshops en geen ruimte voor prostitutie, het tegengaan van radicalisering. Ook aandacht voor burgerschap, het als burger nemen van verantwoordelijkheid voor de samenleving en je directe leefomgeving, staat in de CDA-visie over veiligheid centraal.

Er volgde een geanimeerde discussie, als eerste over het beschikbare aantal wijkagenten waar in Lansingerland de norm van één wijkagent per 5.000 inwoners bij lange na niet wordt gehaald. Chris van Dam spoorde zijn gehoor aan hier de burgemeester op te bevragen en hij voegde er aan toe dat een wijkagent vaak veel minder dan de afgesproken vier/vijfde van zijn tijd voor dat werk beschikbaar is. Groot knelpunt is dat veel agenten de komende jaren met pensioen zullen gaan terwijl door te weinig opleidingscapaciteit de instroom onvoldoende is. Karel Neelis noemde in dat verband het Buurttoezicht het kosteloze verlengstuk van de politie. Buurttoezicht voorkomt inbraken en draagt bij aan het veiligheidsgevoel van de burger.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.