02 november 2020

CDA presenteert verkiezingsprogramma

Na het bekendmaken van de kandidaten voor de komende Tweede Kamerverkiezingen eerder deze week, heeft het CDA nu ook zijn conceptverkiezingsprogramma 2021-2025 gepresenteerd.

Kernbegrippen zijn onder meer een sterke samenleving, een eerlijke economie, een dienstbare en beschermende overheid en een land van waarden en tradities. Het verkiezingsprogramma bouwt voort op het rapport ‘zij aan zij’ dat het Wetenschappelijk Instituut van het CDA eerder presenteerde. Die visie is gebouwd op het fundament van zorg voor elkaar. Het is een radicale keuze voor een sterke samenleving waar we met elkaar de verantwoordelijkheid dragen voor het land waar we willen leven; waar vrijheid en solidariteit samengaan; waar samenwerking en saamhorigheid sterker zijn dan de verdeeldheid van nu en waar de belofte dat we niemand in de steek laten het vertrouwen geeft dat we met elkaar iedere uitdaging aan kunnen. Het is gericht op alle mensen van goede wil die elke dag met elkaar onze samenleving dragen en beter maken.

Duurzaam en toekomstbestendig

Ook traditie, verantwoordelijkheid en dienstbaarheid maken deel uit van het CDA-verkiezingsprogramma: De mouwen opstropen om de economie weer op te bouwen en duurzaam en toekomstbestendig te maken. Het CDA versterkt het vertrouwen in een overheid die dienstbaar is en bescherming biedt door naast mensen te staan en oplossingen mogelijk te maken. Zorg voor elkaar betekent dat het CDA de samenleving alle ruimte geeft om met elkaar te bouwen aan dat betere Nederland, waar we thuis, veilig en gelukkig zijn. De opgave om ons land uit de crisis te leiden is groot, maar is het CDA niet vreemd. In de veertig jaar van haar bestaan heeft zij steeds laten zien dat oplossingen altijd uit het midden komen. In die traditie van verantwoordelijkheid en dienstbaarheid aan ons land wil het CDA staan. Samen bouwen aan een Nederland waar de samenleving weer voorop gaat. Waarin iedereen meedoet en niemand in de steek wordt gelaten.

Zorg begint thuis

De zorg voor elkaar begint thuis: in de gezinnen en families. Het CDA kiest voor een gezinsvriendelijke samenleving en geeft de samenleving alle ruimte om met elkaar te bouwen aan dat Nederland waar we thuis, veilig en gelukkig zijn en waar het belang van kinderen en gezinnen steeds voorop staat. De opgave om ons land uit de crisis te leiden is groot, maar is het CDA niet vreemd. In de veertig jaar van haar bestaan heeft het steeds laten zien dat oplossingen altijd uit het midden komen. In de traditie van verantwoordelijkheid en dienstbaarheid aan ons land wil zij ook de komende jaren staan.

Een miljoen huizen

Het CDA is van mening dat de landelijke overheid de leiding moet nemen in de herinrichting van Nederland. De komende tien jaar zouden zeker één miljoen huizen gebouwd moeten worden, als onderdeel van een Nationaal Woonplan. Een nieuw op te richten ministerie van Volkshuisvesting moet, in overleg met regio’s en steden, gebieden aanwijzen waar gebouwd kan worden. Of waar zelfs nieuwe steden kunnen komen, wellicht zelfs op land dat nog van het water gewonnen moet worden.

De ambitieuze plannen passen bij wat lijsttrekker Hugo de Jonge al langer vindt: dat Nederland de komende decennia te maken krijgt met grote demografische veranderingen. Het moet daarom de regie pakken door voor een langere tijd vooruit te kijken. Zorg, volkshuisvesting en migratie zijn daarbij de belangrijkste uitgangspunten.

 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.