28 september 2022

Motie CDA Lansingerland aangenomen: duurzaamheidslening nu ook voor senioren

De Duurzaamheidslening komt voor alle Lansingerlanders beschikbaar. Een motie van het CDA Lansingerland is vorige week in de gemeenteraad unaniem aangenomen. Tot nu toe konden inwoners die ouder zijn dan 75 geen gebruik maken van de aantrekkelijke financieringsregeling. Per  1 januari volgend jaar moet er een einde zijn gekomen aan deze uitsluiting.

“Juist in deze tijd, waarin energieprijzen fors stijgen, is de Duurzaamheidslening een belangrijk middel om woningen in de gemeente duurzamer te maken”, aldus CDA-raadslid Job Halkes.  “In deze energietransitie hebben we iedereen nodig. Toen iemand zich bij onze fractie meldde met de mededeling dat hij geen Duurzaamheidslening kreeg ‘omdat hij te oud was’ hebben we actie ondernomen en bij het college aan de bel getrokken. Het college erkende dat iemand van 75 -plus op dit moment geen lening kan krijgen. Onbegrijpelijk, want ook zij moeten hun huis kunnen verduurzamen tegen een aantrekkelijke rente.”

Het college heeft na vragen van het CDA laten weten dat zij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) opdracht gaan geven om de uitvoering zo aan te passen dat daadwerkelijk alle Lansingerlanders een aanvraag kunnen indienen. Daarbij wordt wel gekeken of aanvragers in staat zijn de maandelijkse lasten van de lening te kunnen dragen.  De lening kan onder meer worden ingezet om een woning te isoleren, zonnepanelen te plaatsen of een warmtepomp te installeren. “Het huis verduurzamen levert maandelijks besparingen op op de energienota”, aldus Halkes. “Zonnepanelen kan al tientjes per maand schelen.”

 

Bron: Heraut

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.