24 oktober 2022

Gemeenteraad stemt kritiekloos in met Diftartarieven

Het invoeren van Diftar is voor veel partijen in de gemeenteraad geen middel meer, maar een doel geworden. Dat bleek wel tijdens de behandeling van het voorstel over de tarieven voor 2023 in de gemeenteraad en commissie. Als CDA-fractie hebben wij wederom betoogd dat omgekeerd inzamelen echt een betere weg is en veel vriendelijker voor inwoners dan Diftar. De communicatie rondom de invoering van diftar is beroerd, de financiële onzekerheid is groot bij veel gezinnen door de stijgende inflatie en energiekosten en ook krijgen wij veel signalen binnen dat de afvalverzameling op sommige plekken niet op orde is. Ondanks al deze zorgen, die overigens wel door meerdere partijen worden gedeeld, vinden de meesten in de raad het belangrijker om hier mee door te gaan in plaats van de inwoners te beschermen tegen de kwalijke gevolgen. “Ach, bij elke grote verandering horen wat invoeringsproblemen”, werd donderdagvond vak hoopvol geantwoord, als het CDA het ontbreken van antwoorden op serieuze vragen aan de kaak stelde. Maar weet u, hoop is geen strategie. En is intussen niet genoegzaam aangetoond dat politici juist eens wat meer aandacht zouden moeten hebben voor de uitvoering van beleid, en niet alleen voor de werkelijkheid op het gemeentehuis?

Na lang aandringen beloofde de verantwoordelijk wethouder Muis wel dat er een onderzoek komt naar de effectiviteit van de communicatie. Ook zegde hij toe dat alle problemen voor het eind van het jaar zijn opgelost. Wel zijn er middels moties en amendementen wat verzachtende maatregelen getroffen voor de lage inkomens. Zij mogen wat vaker restafval aanbieden voordat de kassa gaat rinkelen. Voor grote gezinnen is er echter geen plan en ook op de mogelijke toename van afvaldumping en zwerfafval is er nog steeds geen antwoord. Net als de totale kosten van de invoering van het systeem.

Als CDA zijn en blijven wij voorstander van omgekeerd inzamelen en dat geluid zullen we – ondanks dit besluit – blijven laten horen. Wij kijken reikhalzend uit naar de uitkomst van het onderzoek naar de communicatie en roepen ondertussen op om problemen met bijvoorbeeld afvalbakken of het ontbreken van pasjes bij ons te melden. Als fractie zullen wij alles aangrijpen om het college en de overige partijen te blijven wijzen op de gevolgen van het Diftarsysteem. De vele aanmoedigingen in gesprekken in het dorp, de brieven in de Heraut en de online reacties steunen ons daarbij. Wie iets heeft op te merken of gewoon wil reageren kan mij altijd mailen op [email protected].

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.