27 oktober 2021

Onderwijs in de nieuwe wijk Wilderszijde (Bergschenhoek)

Het college heeft een zienswijze geschreven met daarin een analyse welke scholen zich graag zouden vestigen in de nieuwe - nog te bouwen - wijk Wilderszijde in Bergschenhoek. Sinds de nieuwe wet maakt het ministerie de uiteindelijke keuze welke scholen zich mogen vestigen. Wel mag de gemeente haar inbreng leveren, dus ook voorkeuren voor bepaalde scholen hebben. Aan de hand van een beoordelingsmatrix zijn verschillende scholen beoordeeld. Het CDA denkt dat de gemeente echt haar best heeft gedaan om het proces goed te laten verlopen (dit is namelijk de eerste keer dat dit proces plaatsvindt). Desondanks benoemt CDA-raadslid Dave Bergwerff wat kritieke zaken.

Allereerst is het alarmerend wat verschillende scholen melden aan ons als raadsleden, meldt Bergwerff (CDA).

  • Scholen zijn bang dat de nieuw te bouwen scholen zorgen voor leegloop.
  • Iedere nieuwe school die nog toegevoegd zal worden mogen niet bestaan door een terugloop van het leerlingenaantal bij de andere scholen.

Daarbij benadrukt Bergwerff dat de situatie waarbij een school fietsen verloot en kinderopvangorganisaties onder druk zet om handtekeningen te verkrijgen voor draagvlak om een nieuwe school te stichten, het CDA afschuwelijk vindt. Dit is een perverse prikkel binnen de nieuwe wet: ‘Meer ruimte voor nieuwe scholen’. Het verkijgen van goedkeuring om een school te stichten is een marketingspel geworden, puur om die hantekeningen te verkrijgen van ouders. Dat hoort echt niet thuis bij ons onderwijs. Wij als CDA vinden het dan ook goed dat deze perverse prikkel benoemd wordt in de zienswijze aan het ministerie. Hopelijk nemen zij dit mee als een les, aldus Bergwerff.

Als de zienswijze zoals deze nu voorligt verstuurd wordt aan het ministerie en er om wat voor reden dan ook vroegtijdig een leerlingen terugloop plaatsvindt, gaat het CDA ervanuit dat dit meteen wordt gesignaleerd en de commissie wordt ingelicht. Nu is het afwachten welke scholen goedkeuring krijgen van het ministerie om zich te vestigen in Wilderszijde.

 

Voorkeuren van de gemeente zijn:

IKC Het Avontuur – score 31/35
De Laurentius Stichting (hierna: Laurentius) laat zien dat zij gekeken heeft naar de potentiële inwoners van Wilderszijde en waar de wensen voor het onderwijs liggen. Er is gekeken hoe de dagen van kinderen en ouders er uit zien en wat er nodig is om hier zo goed mogelijk op aan te sluiten. Dit versterkt Laurentius door onderwijs, kinderopvang, zorg en vrijetijdsbesteding te organiseren onder één dak. Ondanks dat Laurentius al verschillende scholen heeft in Lansingerland met andere schoolconcepten, hebben zij het concept van IKC Het Avontuur specifiek aangepast op de wensen voor Wilderszijde.

Een belangrijk onderdeel van de Lansingerlandse samenleving is de verbinding met de wijk, in het bijzonder met het rijke verenigingsleven. Laurentius neemt dit mee in haar opzet voor IKC Het avontuur door actief de verbinding te zoeken tussen de school en de wijk. Zo schrijft Laurentius dat zij de samenwerking aan gaat met verenigingen en/of workshops en bijeenkomsten in de school wil organiseren. Veel bewegen is een speerpunt van het Lansingerlands sportbeleid, ook dit ondersteunt Laurentius in haar opzet voor de school door ook spelen en sporten te stimuleren met bijvoorbeeld het inzetten van een sportcoach.

Op basis van onze visienota onderwijs “met oog op de toekomst” (hierna: de visienota) stimuleren we de verbinding tussen duurzaamheid en onderwijs. Ook hierin sluiten de ambities van Laurentius voor IKC Het Avontuur aan bij de gemeentelijke doelen. Zo willen zij dat het schoolgebouw van IKC Het Avontuur een duurzaam en energieneutraal gebouw is met een groen-blauw schoolplein dat uitdaagt tot spelen en leren in de natuur. Naast de fysieke duurzaamheid, worden onderwerpen zoals klimaatverandering en duurzame energie
regelmatig verwerkt in de lessen op IKC Het Avontuur.


IKC Het Palet – score 26/35
Spectrum-SPCO (hierna: Spectrum) is een schoolbestuur met veel scholen in Lansingerland. De school wil daar in Wilderzijde de school IKC het Palet aan toevoegen (hierna: Het Palet) Spectrum beschrijft het Palet als een school met een open houding richting de inwoners van Wilderszijde. De school moet een plek zijn in de wijk voor sociale cohesie en ontmoeting. De verbindingen die Spectrum nu al heeft met plaatselijke kerken en verenigingen wil zij ook graag inbedden in Het Palet.

IKC Het Palet verschilt ten opzichte van de andere initiatieven en ten opzichte van de al bestaande scholen in Lansingerland in de wens om een tienercollege voor leerlingen van 10-14 jaar te starten. Spectrum zet daarbij in op een clustering van voorzieningen door actief de samenwerking te zoeken met andere scholen en het verzorgen van gemeenschappelijke faciliteiten. Hiermee laat Spectrum zien dat IKC Het Palet een clustering van voorzieningen moet worden waar op een prettige manier wordt samengewerkt. Wij vinden dit een streven wat past bij onze wens voor Wilderszijde.

Op het gebied van duurzaamheid sluit het initiatief geheel aan op de ambities van de gemeente. Met burgerschapsvorming als één van de speerpunten van het onderwijsconcept, groeien leerlingen op IKC Het Palet op tot jonge burgers die zich bewust zijn van de wereld om hen heen. Hiervoor willen zij les geven in een duurzaam gebouw waar kinderen bijvoorbeeld leren omgaan met energiewinning en schooltuinen. Het schoolconcept COBI- (creativiteit, onderzoekend leren, burgerschap en ICT) is niet onderscheidend van de andere Spectrum-scholen in Lansingerland. Het zorgt dus niet voor meer keuze in het onderwijsaanbod van Lansingerland. Door het grootte aantal scholen van Spectrum in Lansingerland kan het schoolbestuur wel gebruik
maken van de regeling ‘instandhouding kleine scholen’. Hierdoor is Spectrum in staat om scholen die onder de opheffingsnorm komen toch open te houden of te fuseren met andere scholen binnen de stichting. Dit zorgt voor een kleiner risico om een school te moeten sluiten.


Casa Lansingerland - score 25/35
De Stichting Casa (hierna: Casa) wil het tweetalig Casa Montessori starten in Wilderszijde. Tot op heden is dit concept nog niet aanwezig in Lansingerland. Echter, hoogstwaarschijnlijk start (na goedkeuring van OCW) op 1 augustus 2022 de school Tweetalig Montessorischool Treehouse in Bergschenhoek. Toch denken wij dat een tweetal tweetalige Montessorischolen in de gemeente een toevoeging zijn op het huidige onderwijsaanbod.

Eén van de uitgangspunten is verbinding met de wijk. We zien deze ambitie terug bij Casa omdat de school zich wil inzetten op een actieve aanwezigheid in de wijk met bijvoorbeeld schoonmaakacties en het organiseren van musicals in lokale wijkgebouwen. De school zet echter niet in op verbindingen met lokale verenigingen. We vinden het belangrijk dat kinderen in de wijk kennis maken met verschillende sport- en cultuurorganisaties. De school is een goede plek om deze verbindingen te leggen. Wel sluit casa aan op onze doelstellingen voor spelen en bewegen. Door zowel bewegen te stimuleren in het gebouw, buiten het gebouw en in de lessen, worden kinderen namelijk de hele dag uitgedaagd om te bewegen.

Op het gebied van duurzaamheid sluit Casa geheel aan op de gemeentelijke ambitie. Met een duurzaam gebouw en het verwerken van duurzaamheid in de lessen, leren de kinderen dat zij onderdeel uitmaken van het grotere geheel. Casa geeft ons het gevoel dat duurzaamheid onderdeel is van hun identiteit.

 

 

 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.