12 februari 2023

Samenlevingsvisie

Recent bespraken we in de commissie een Samenlevingsvisie, een visie op een krachtige, vitale samenleving in Lansingerland. Een samenleving welke continu aan verandering onderhevig is.
In deze visie welke voortborduurt op het Beleidsplan Versterken van Veerkracht van 2018 en welke meer gericht was op het individu als zijnde de jeugd, volwassenen en ouderen is er nu naast voornoemde items meer een relatie met de samenleving.
Daarbij te denken aan onderwijs, zorg en welzijn en de ruimtelijke opgaven welke hopelijk vanaf 1/1/2024 gaan spelen bij de inwerkingtreding van de Omgevingswet.
Volgens de dan op te stellen Omgevingsplannen zal er integraal gewerkt worden met de op te stellen omgevingsplannen volgens de Omgevingsvisie.
Vooruitlopend op de nieuwe wet zal er dit jaar al rekening worden gehouden bij het opstellen van beleidsplannen in het Sociaal Domein.

In de Samenlevingsvisie ligt naast de relatie met de samenleving de focus op een 4 tal items nl : bestaanszekerheid, gezondheid, kansgelijkheid, veiligheid en leefbaarheid.

Voor ons als CDA toch nog wel een aantal vragen /aandachtspunten mbt de Samenlevingsvisie.
Hoe zit het met de financiële verantwoording welke nu een inzicht geeft in de vele duizenden euro’s per voornoemd item. Is eea voor de Raad jaarlijks te traceren nu veelal items ondergebracht zijn in de beleidsvelden van het Sociaal Domein.

En hoe zit het met de monitoring van de doelstellingen /indicatoren welke nog opgenomen gaan worden in de beleidsplannen. Voorts is eea realistisch qua op te stellen beleidsplannen daar er veel vacatures zijn oa ook in het Sociaal Domein.

En is er een prioritering aan te geven van de op te stellen beleidsplannen, pas in 2024?

En waar is het advies van de Adviesraad Sociaal Domein, wat bij nieuwe plannen/visies gevraagd dan wel ongevraagd advies geeft aan het college.

Op onze vragen kwamen veelal bevredigende antwoorden mbt financiële verantwoording, doelstellingen, prestatieindicatoren, prioritering [dit jaar nog een plan mbt ouderen], geen problemen mbt de personele bezetting bij de uitwerking van de Samenlevingsvisie. De ASD wordt betrokken bij de uitwerking van de plannen wat ons inziens al had moeten gebeuren bij het opstellen van de Samenlevingsvisie.
Al met al monitoring van de Samenlevingsvisie zal jaarlijks gebeuren en mocht bijstelling nodig zijn dan vernemen we dat van het college.

Onze conclusie; de basis voor de Samenlevingsvisie is gelegd en we zien met belangstelling de beleidsplannen tegemoet.
Nelleke Bouman

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.