09 december 2021

Vrijwilligers in het zonnetje gezet door CDA Lansingerland

Diverse vrijwilligers zijn door het CDA Lansingerland getrakteerd op taart om ze te bedanken voor hun vrijwilligerswerk. Onder meer Rotta, Buurttoezicht Lansingerland, de 3b-Bus en hockeyvereniging HBR kregen uit handen van (kandidaat)raadsleden de lekkernij op Nationale Vrijwilligersdag overhandigd. Stuk voor stuk organisaties die zich inzetten voor onder meer veiligheid, vergroening en het verenigingen van inwoners. 

In het clubhuis van HBR had voorzitter Jeroen Zwaard een groepje vrijwilligers bij elkaar geroepen om in het zonnetje te zetten. Lijsttrekker Jan-Willem van den Beukel overhandigde via hem de taart aan deze groep. “Vrijwilligers zijn onmisbaar voor sportverenigingen. Als gemeente moeten wij clubs en verenigingen ondersteunen onder meer via het Vrijwilligers Informatie Punt en natuurlijk door accommodaties betaalbaar te houden. Het gaat niet om de BV Lansingerland, maar om de samenleving in Lansingerland. Vrijwilligers zijn onbetaalbaar!” Zwaard is het daar mee eens. “Waarschijnlijk doe ik vele anderen op de club tekort, maar deze vrijwilligers zijn ontzettend belangrijk. Sommigen lopen al meer dan 20 jaar rond op de club. Zonder deze en vele andere vrijwilligers zou de club niet bestaan.”

Op het kantoortje van 3B-Bus rinkelt de telefoon volop. Telefoniste Petra is drukdoende alle ritjes te regelen. Chauffeur Rob Remmerswaal neemt de taart in ontvangst uit handen van raadslid en nummer twee op de CDA-lijst, Nelleke Bouman. “Jullie doen ontzettend mooi werk. Het geeft ouderen de mogelijkheid om voor een klein bedrag naar bijvoorbeeld familie of de kapper te gaan. Dat dankzij de inzet van jullie vrijwilligers.” Remmerswaal beaamt dat. “We hebben er bijna 90, die als chauffeur, bijrijder of kantoormedewerker actief zijn. Mensen die we vervoeren zijn ontzettend dankbaar. Dat geeft ons energie om door te gaan.”

Bij Rotta staat voorzitter Hans Sanders al klaar bij de deur, als Charles van Harn, nummer vijf op de CDA-lijst samen met de nummer twee, Nelleke Bouman, binnenkomen met de taart. “Wij willen jullie bedanken voor jullie grote inzet voor het behoud van de natuur in Lansingerland!“ Dat is de boodschap die de twee CDA-fractieleden overbrengen aan Hans, Jaap, Cor en André die al gezellig achter een kopje koffie zitten. Naast het onderhoud waar een groep van 40 natuurwerkers het gehele jaar druk mee is, is Rotta ook een belangrijke partner van de gemeente en Staatsbosbeheer in het meedenken van het natuurbeleid. Aan alles is tijdens het gesprek te merken dat deze mensen het belang van de flora en fauna in Lansingerland omarmen. Zij niet alleen maar ook de 800 leden die Rotta rijk is. Om het landschap verder te versterken moet er volgens het CDA  een groene schil rondom Lansingerland komen. Bewoners, boeren en natuurorganisaties als Rotta moeten daarbij betrokken worden. Daarvoor moet 35 miljoen euro worden vrijgemaakt. 

Karel Neelis van Buurttoezicht Lansingerland krijgt de taart overhandigd door Job Halkes, nummer zes op de kandidatenlijst. “Die gaan we onder onze vrijwilligers verdelen.” Buurttoezicht is nu tien jaar actief en sindsdien is er veel gebeurd. “We begonnen als groep bezorgde inwoners die overlast van jeugd wilde helpen terugdringen. Nu hebben we in heel Lansingerland buurtapps en contacten waarmee we als samenleving elkaar versterken en veilig houden.” Hij maakt zich ernstige zorgen over de vele fietsendiefstallen en auto-inbraken. Halkes: “Die zorgen hebben wij als CDA ook en daarom hebben wij in ons verkiezingsprogramma concrete maatregelen, zoals cameratoezicht en palen voor fietsen waar twee sloten aan vastgemaakt kunnen worden, staan om het criminelen lastiger te maken.”

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.