29 januari 2022

CDA wil maximale opwek zon op gemeentelijk dak

Aanstaande dinsdag dient het CDA Woerden samen met Lijst van der Does en ChristenUnie-SGP een motie in om alle daken van het gemeentelijk vastgoed maximaal te benutten voor zon-op-dak. En daarmee een extra impuls te geven aan het doel om in 2030 al het gemeentelijk vastgoed verduurzaamd te hebben.

Dinsdag 1 februari ligt een voorstel van burgemeester en wethouders bij de gemeenteraad op tafel om een bedrag van 450.000 euro te investeren in het verduurzamen van vijf gemeentelijke panden. Het doel is om in 2030 een klimaatneutrale gemeentelijke organisatie te hebben, waarbij de gemeentelijke panden geen CO2 meer uitstaten. De vijf panden zijn het Dorpshuis Harmelen, Scouting De Jeugdhof, Aula Meeuwenlaan, Aula 't Spijck en de werktuigenberging.

Het gaat om het verminderen van energieverbruik door isolatie van het casco, het aanbrengen van duurzame verlichting en het wijzigen van de verwarmingsinstallaties. Anderzijds stellen burgemeester en wethouders voor om zo mogelijk energie op te wekken door het plaatsen van zonnepanelen. CDA-raadslid John Boere: "Als CDA Woerden gaan wij zeker instemmen met het kredietvoorstel om vijf gemeentelijke panden te verduurzamen. De gemeente Woerden heeft immers een opgave voor de energietransitie om zowel energie te besparen als energie duurzaam op te wekken. Wij missen echter het scenario om al het gemeentelijk dakoppervlak hier maximaal voor te benutten. En daarom dienen wij samen met de collega's van Lijst van der Does en de ChristenUnie-SGP een motie in."

Boere vervolgt: "Wat ons betreft mag het dan gaan om alle gemeentelijke panden inclusief de bijbehorende overdekte parkeergelegenheden. Het is een prachtige kans die we wat mij betreft met beide handen aan moeten pakken. Uit een eerder participatietraject onder de inwoners bleek ook veel draagvlak voor kleinschaligheid en zon-op-dak. Ik hoop dan ook op brede steun binnen de raad." En moet de gemeente Woerden dat dan allemaal zelf gaan betalen? Boere: "Nee, de investering hoeft niet persé uit de portemonnee van de gemeente te komen. Dat kan ook prima via inwonersparticipatie, zoals bij het zwembad, of een investeerder."

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.