27 februari 2018

"Iets organiseren moet nog leuker worden in Woerden"

De administratieve last bij het organiseren van activiteiten door vrijwilligers moet omlaag, vindt het CDA Woerden. De partij wil het aantal regels voor vrijwilligers die activiteiten organiseren fors verminderen en slimmer organiseren.

"In recente gesprekken met vrijwilligers van verenigingen en organisaties komt steeds naar voren dat de administratieve last bij het organiseren van evenementen heel groot is geworden" aldus CDA Woerden raadslid Toos van Soest. De Harmelense noemt als voorbeeld de Oranjevereniging, die bij het organiseren van activiteiten veel draaiboeken moet maken. "Het CDA vindt het uiteraard belangrijk dat evenementen veilig zijn, maar de gemeente moet vooral ook proberen mee te denken met vrijwilligers en niet alleen eisen stellen".

Het CDA wil dat de gemeente met groepen vrijwilligers bijeenkomsten gaat organiseren om samen slimmer plannen te schrijven. Ook kan de gemeente bijvoorbeeld standaard draaiboeken hebben klaarliggen. Van Soest: "Liever slim gejat dan slecht bedacht zeiden we vroeger weleens, en dat is hier ook van toepassing. Het is natuurlijk niet slim dat overal vrijwilligers bezig zijn met het schrijven van soortgelijke plannen en draaiboeken. Daar moeten we zo mogelijk verbindingen tussen leggen. Overigens is dat geen idee van mijzelf, maar iets wat vrijwilligers hebben aangedragen bij de CDA-actie ’Idee voor Woerden' vorig jaar."

Het CDA Woerden laat weten erg blij te zijn met de vele evenementen die door vrijwilligers in de stad, de dorpen en de wijken worden georganiseerd. "Maar door de administratieve last omlaag te brengen kunnen vrijwilligers nog meer tijd besteden aan wat ze echt leuk vinden: het organiseren van een geweldige Koeiemart, Carnaval of Oranjefeest. Iets organiseren in Woerden moet nog leuker worden" aldus Van Soest. Ze refereert hierbij aan de slogan van minister De Jonge tegen de regeldruk in de zorg: ‘snappen of schrappen’.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.