09 december 2021

Stemmen met de stemmal voor Woerdenaren met een visuele beperking

Als het aan het CDA Woerden en Progressief Woerden ligt kunnen inwoners met een visuele beperking tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022 ook stemmen met een stemmal. De fracties zien het inzetten van een stemmal met soundbox als een waardevolle extra optie om het stemmen in Woerden nog meer toegankelijk te maken. De vraag ligt inmiddels bij burgemeester en wethouders op tafel.

In maart 2022 zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Ook in Woerden wonen mensen met een visuele beperking die het belangrijk vinden om op zelfstandige wijze hun stem uit te brengen en daarbij hun stemgeheim te bewaren. Bij de laatste verkiezingen voor de Tweede Kamer was op alle Woerdense stembureaus een speciale loep met een lampje beschikbaar. Daarnaast lag op het gemeentehuis een kandidatenlijst in grote letters en een kandidatenlijst in braille ter inzage. En op de website van de gemeente was een digitale versie van de kandidatenlijst in grote letters gepubliceerd. 

Maar meer is mogelijk! De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vraagt in een nieuwsbericht van 3 december aandacht voor het inzetten van een extra tool. Voor mensen voor wie stemmen met behulp van een loep of camera op hun smartphone niet mogelijk is, biedt de stemmal met audio-ondersteuning door de soundbox uitkomst. Het stembiljet wordt door een medewerker van het stembureau in een speciaal ontwikkelde mal met gaatjes gelegd. Via de soundbox met koptelefoon krijgt men te horen welke partijen en kandidaten op het stembiljet staan. Op de mal zijn de partijen met voelbare cijfers en in braille aangegeven. De juiste kandidaat wordt gevonden door onder de partij van keuze de gaatjes te tellen. Met het potlood maakt men de gewenste vakje rood. De Oogvereniging is vanaf het begin bij de ontwikkeling van deze tool betrokken geweest. Progressief Woerden raadslid Coby Franken: "In een democratie moet iedere stem mee kunnen tellen, zonder enige belemmering. Hoe mooi is het dat we met deze simpele optie van de stemmal met soundbox kunnen zorgen dat mensen met een visuele beperking nog meer vrijuit hun stem kunnen uitbrengen." 

Voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen hebben volgens de website van de Oogvereniging al 36 gemeenten gekozen voor het inzetten van de stemmal. Een geschikte locatie om de stemmal te plaatsen, is volgens de Oogvereniging een openbare ruimte waar al veel toegankelijheidsopties zijn toegepast. En deze locatie ook goed bereikbaar is met het openbaar vervoer. CDA-raadslid Rumo van Aalst: "Als CDA Woerden en Progressief Woerden denken wij er aan om minimaal één stembureau in Woerden uit te rusten met een stemmal en soundbox. Dat zou gezien het advies van de Oogvereniging bijvoorbeeld het gemeentehuis of het station kunnen zijn. Als het over het uitoefenen van het stemrecht gaat, moet een investering van 4.500,= euro geen sta-in-de-weg zijn. Iedere stem telt!"

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.