14 januari 2022

Woningbouw Willem-Alexanderlaan Harmelen een stap dichterbij

Raadslid Toos van Soest: ‘Eindelijk zit er weer schot in voor ons dorp’. 

Het bestemmingsplan voor woningbouw aan de Willem-Alexanderlaan 2-4-6 in Harmelen is ter inzage gelegd. Hiermee komt de bouw van 42 woningen een stap dichtbij. Tot 24 februari kunnen belanghebbenden nu hun zienswijzen vaststellen. Daarna moet de gemeenteraad de plannen definitief goedkeuren. Voordat de eerste paal in de grond gaat zal het nog wel even duren. Raadslid Toos van Soest: ‘Eindelijk zit er weer wat schot in woningbouw voor ons dorp’.

Woningbouw in Harmelen heeft een stroperige geschiedenis. Al jarenlang is er weinig nieuwbouw in het dorp, hoewel de laatste jaren wel een aantal projecten langzaam op gang komen. Na de bouw van 24 woningen in project Groen en Goud drie jaar geleden is het echter vooral bij plannen gebleven. Raadslid Toos van Soest (CDA Woerden): ‘De verschillende projecten die er zijn liepen allemaal vertraging op, tot grote frustratie van de gemeenteraad en de inwoners van Harmelen. Er is in Harmelen al jaren grote behoefte aan de bouw van allerlei soorten woningen en de vertraging in de planvorming leidt tot ergernis’.

Doorbraak

Na jaren voorbereiding is deze week het bestemmingsplan Willem Alexanderlaan ter inzage gelegd. ‘Een doorbraak’, aldus raadslid Toos van Soest: ‘Op deze bouwlocatie is ruimte gemaakt voor 42 koop- en huurwoningen in verschillende prijsklassen en typen. Van mij had het allemaal veel sneller gemogen, maar ik ben blij dat er nu dan toch een belangrijke stap wordt gezet die de bouw van woningen dichterbij brengt. Dit is erg belangrijk voor Harmelenaren die op zoek zijn naar een starterswoning of seniorenwoning. Bovendien kan er wat doorstroming tot stand komen binnen het dorp,’ aldus de Harmelense. In de gemeenteraad wordt regelmatig aandacht gevraagd voor de stroperige planvorming. Van Soest: ‘Er wordt op de achtergrond een heleboel voorbereidend werk gedaan door de gemeente en ontwikkelaars, maar daar zien wij als gemiddelde Harmelenaren niets van en daar worden we ook ongeduldig van’.

Vervolgstappen

Na de terinzagelegging van het bestemmingsplan worden alle zienswijzen van belanghebbenden van een antwoord voorzien. De gemeenteraad stelt het plan daarna vast. Daarna kan de bouw van start gaan, op zijn vroegst verschijnen de eerste woningen in 2023 als alles goed gaat. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.