04 januari 2021

Hoopvol 2021

Het jaar 2020 zal niet snel worden vergeten. Het begon in de laatste week van januari. Mensen moesten in quarantaine omdat ze in Wuhan waren geweest. Het leken speldenprikjes, ver van huis. Dit is vaker gebeurd in het Verre Oosten dacht men. We leken onaantastbaar. Maar het coronavirus veroorzaakte een ongekende pandemie en dwong in februari en maart de hele wereld tot volledige stilstand. De coronacrisis is nog steeds groot en heeft ons allemaal hard geraakt.

Het heeft vele nieuwe woorden opgeleverd, zoals intelligente lockdown, amderhalvemeter, knuffelcontacten, versoepeling, weekendeffect, brononderzoek, omzien naar elkaar, uitpuilende ziekenhuizen coronabarometer, teststraten, vaccins, virologen, coronamelder, ic-capaciteit, mondmaskers en immunologen, …. we zijn er helaas nog niet vanaf.

Onzekere tijd

Het afgelopen jaar zijn veel mensen een dierbare verloren. We brachten veel lange dagen thuis door zonder familie en vrienden en misten alledaagse dingen waar we erg aan zijn gehecht en die anders zo normaal zijn. Het is nog steeds een onzekere tijd. Er zijn zorgen over onze toekomst, een onderneming of een baan. Zorgen die er misschien voor de pandemie al waren, maar door corona alleen maar groter zijn geworden. Maar als de mens in zijn bewogen ­geschiedenis iets heeft bewezen, is het wel dat hij weerbaar is. Dat hij of zij altijd weer weet op te staan. Midden in de puinhopen en de ruïnes, die hij vaak zelf heeft aangericht, zie je hem aarzelend rondkijken om vervolgens gedecideerd met opruimen te beginnen. Grote crisissen die de mensheid teisteren hebben vaak een positieve weerslag dankzij het herstel dat meestal op een rampzalige gebeurtenis volgt. De periode van wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog bijvoorbeeld heeft Europa vooruitgang en welzijn gebracht.

Nieuwe partijleider

Ook in het CDA is vernieuwing. Op het congres van 9 januari 2021 zal worden gevraagd in te stemmen met de voordracht van Wopke Hoekstra tot lijsttrekker. Het CDA kent een sociaal-conservatieve vleugel die permanent strijdt met een meer christelijk-sociale vleugel om de meeste invloed. Hoekstra wordt gezien als een intellectueel politicus en kan de partij de benodigde rust brengen. Hij staat bekend als weinig dogmatisch ingesteld met een economisch en cultureel rechtsconservatief verhaal. Het CDA, decennialang dé machtspartij van Nederland, heeft nu negentien Kamerzetels. Met Wopke Hoekstra hebben we een populair politicus als voorman, die er met zijn lengte van twee meter bovendien uitziet als een premier. Dat geeft veel vertrouwen voor de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen.

Visiedocument

Het CDA kreeg met haar visiedocument Zij aan Zij dat als basis van de partijvisie moet dienen, lovende woorden in de landelijke pers. Een verfrissende en verrassende aanzet voor een nieuw toekomstperspectief met teksten over rentmeesterschap, solidariteit en publieke gerechtigheid. Leidend in deze visie is dat ieder mens ertoe doet. Ieder mens kan een betekenisvolle bijdrage leveren aan iets dat groter is dan die persoon zelf. De snelheid van het leven neemt door de globalisering, technologisering en economisering steeds meer toe. Daarom is het van belang opnieuw na te denken over de vraag hoe we in ons leven balans kunnen houden. En hoe we zinvol zorgen, werken, leren en ontspannen kunnen combineren.
We zitten in een spaghetti-samenleving: alles is met alles vervlochten. Internationale ontwikkelingen hebben veel sneller dan voorheen gevolgen in ons eigen land of zelfs in onze regio. Dat stelt ons voor de vraag hoe we ook in de komende decennia kunnen wortelen en aarden. Dan gaat het niet om utopische vergezichten, maar om de ontwikkeling van een thuis en om ruimte voor de menselijke maat.

Eenheid

De kerstperiode was een tijd van rust en bezinning.  Er is nu behoefte om uit de mist van de duisternis te stappen. Wat van dit bijna volledig geconsumeerde jaar overblijft, is het besef dat we een eenheid vormen. Een collectief dat bereid is zijn leefwijze grondig te wijzigen om te overleven, ook al gaat dit vaak gepaard met twijfels en protesten. In die overlevingsstrategie zit ook de zorg besloten om solidair te zijn en de ander te beschermen.

Met elkaar kijken we hoopvol vooruit naar 2021. Het is maar een markering in de tijd. Uitgevonden door paus Gregorius XIII, die in 1582 bedacht dat 1 januari het begin van het jaar zou worden. Door hem komt het dat we in december het jaar definitief afsluiten. Komend jaar zullen wij ons als CDA opnieuw inzetten om perspectief te bieden aan eenieder die dat verloren is.

 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.