26 maart 2023

Metropoolconferentie - 100.000 woningen erbij tot 2040

Vorige week waren er geen raads- of commissievergaderingen in de avonduren maar zijn we naar de metropoolconferentie op de automotivecampus in Helmond geweest.

Als CDA-fractie Someren waren we met z’n vieren goed vertegenwoordigd. Belangrijk, want op die manier houden we voeling met de regio waar Someren ook deel van uitmaakt. Het was er drukker dan anders. Logisch, de krant opende woensdag niet voor niets met het nieuws dat er tot 2040 maar liefst 100.000 woningen nodig zijn in onze regio.

Waar dan? Hoe dan?

Daar gaan we de komende maanden keuzes in maken. Verschillende scenario’s zijn denkbaar. Bouwen we hoofdzakelijk in de (binnen)steden van Eindhoven en Helmond? Of verspreiden we het (ook) over de regiogemeenten? En wat betekent dat voor andere opgaven als Verkeer, Leefbaarheid, Water en Energie?

Duidelijk is dat er grote uitdagingen zijn maar tegelijkertijd enorm veel kansen!

Een interessante benadering werd gepresenteerd door Gregor van Lit, die als stedenbouwkundige betrokken is bij grote ontwikkelingen in Utrecht. Duidelijk werd dat het niet persé noodzakelijk is grootschalige uitleggebieden te ontwikkelen. Juist binnenstedelijk is veel mogelijk.

We gaan het zien, binnen enkele maanden volgt meer nieuws en ondertussen hebben we stof tot nadenken.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.