25 november 2016

Vragen over de Buurtbus

In Brabant neemt de buurtbus voor het openbaar vervoer, met name in de kleine kernen, een belangrijke plaats in. De buurtbus is sinds de invoering in 1977 een vorm van openbaar vervoer, waarmee dun bevolkte gebieden volgens vaste route en dienstregeling  verbonden worden met een groter dorp of stad. Om de exploitatiekosten laag te houden wordt de buurtbus gereden door vrijwilligers met een achtpersoons bus. In Brabant rijden 66 buurtbussen in opdracht van Arriva.

Eerder stelde de CDA fractie in september naar aanleiding van publicaties in de pers vragen over het voornemen om op zaterdag de lijn Hank-Waalwijk te stoppen. De reden was dat er slecht gebruik gemaakt werd van deze lijn op zaterdag.

De CDA fractie nu heeft verontrust kennis genomen over de berichtgeving van een gewijzigde dienstverlening van Arriva.  Vanaf 11 december rijdt in geheel het Land van Heudsen en Altena  op zaterdag geen buurtbus meer.

Het CDA is van mening dat goed openbaarvervoer een belangrijk punt is om de leefbaarheid van onze dorpen te behouden wanneer  er een mogelijkheid is voor jong en oud om gebruik maken van het openbaar vervoer. Zo is eerder het rijden op zondag en in de avonduren door de 120 (Gorinchem - Werkendam) en 121 (Gorinchem – Sleeuwijk – Woudrichem - Aalburg) en de 620 van/naar Dordrecht op zaterdag al gesneuveld. 

Lees hier de vragen van het CDA.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.