Dienstbare en beschermende overheid

Het CDA Haaksbergen gaat uit van de eigen kracht van mensen. In de maatschappij, door elkaar te helpen (Noaberschap), in het ondernemerschap en in het verenigingsleven.

Alleen als het niet anders kan, kan worden teruggevallen op de overheid. Dan gaat het om hulpdiensten zoals politie, brandweer en ambulance. Maar ook als er extra zorg nodig is of ondersteuning bij het inkomen.

Veiligheid is voor het CDA een belangrijk thema. Criminaliteit moet hard bestreden worden voor de veiligheid van de inwoners en het bewaken van de rechtsstaat. Het CDA Haaksbergen zet zich daarbij in voor een gemeente

die dienstbaar is en rekening houdt met de specifieke omstandigheden in een bepaalde situatie.

Dienstbare overheid

Het CDA Haaksbergen gaat zich inzetten voor:

  • Een bereikbare en benaderbare gemeente. Een overheid die meer luistert en doorvraagt. Het is belangrijk om te achterhalen waar daadwerkelijk behoefte aan is of wat het (achterliggende) probleem is.
  • Het betrekken van inwoners bij beleidsontwikkelingen. Duidelijk zijn naar de inwoners waar wel en waar geen inspraak is. Hierbij moet de gemeente goede contacten onderhouden met de wijkraden.
  • Een gemeente die om de kwaliteit te verbeteren de samenwerking zoekt met andere overheden en private partijen.
  • Een ambtelijke organisatie met voldoende slagkracht. Met de stelregel dat wat uitbesteed kan worden, ook uitbesteed gaat worden, als dit financieel en qua dienstverlening voor de burger voordeel oplevert.
  • De beste oplossing voor de samenleving. We zijn een partij met reële en haalbare doelen.

Beschermende overheid

Het CDA Haaksbergen gaat zich inzetten voor:

  • Extra geld voor het bestrijden van ondermijning. Ondermijning moet bij de bron bestreden worden. Ook in Haaksbergen komt ondermijning voor, zoals drugshandel (ook in woonwijken), hennepplantages (in woningen, lege schuren en op industrieterreinen) en witwaspraktijken.
  • Een groter accent op sociale veiligheid. De politie moet in de buurt bereikbaar zijn, het aanpassen van straatverlichting voor het vergroten van het veiligheidsgevoel en waar nodig het invoeren van cameratoezicht.
  • Verkeersveilige oplossingen door het creëren van veilige oversteekplaatsen en goed verlichte fiets- en voetpaden.
  • Aandacht voor telefonische en internet-oplichting, vooral bij ouderen. Dit door betere voorlichting en extra aandacht voor het doen van aangifte hiervan.
  • Een snellere en bredere inzetbaarheid van buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s).

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.