22 september 2023

De week van Co Wiskerke 11-17/9/2023

Op de foto staat Co Wiskerke in het midden.

Maandag 11 september – De nieuwe week begonnen met een wandeling vanaf het Regius college waar elke dag om 09.00 uur wordt vertrokken en wie er is, gaat mee. Vandaag waren er 12 wandelaars. Onderweg gezellig bijpraten en natuurlijk is er altijd wel wat over de politiek te bespreken. Om 10.00 uur weer terug in het centrum op de Markt. Hierna naar de pastorie van de St.Christoforuskerk gefietst en daar onder genot van een kopje werkoverleg gepleegd met de pet op van vice-voorzitter parochiebestuur. Hierna naar huis en nog maar een kopje gedronken met Lia en samen boodschappen gedaan. Daarna mail en administratie verwerkt voor o.m. Veteranendag a.s. zaterdag als lid van het organisatiecomité en de financiën bijgewerkt voor stichting Samen Vrienden waar ik de penningmeester van ben. Daarna de voortuin aangepakt en gesnoeid waar nodig. Nu snel onder het gemalen water en op weg naar Callantsoog, strandpaviljoen Woest, waar wij de BBQ en ALV hadden. Het was goed bezet en de sfeer was top. Met velen even bijgepraat en heerlijk gegeten. Chapeau en organisatie bedankt! Omdat we op tijd gereed waren met de ALV, terug naar het centrum, in de Groene Schakel, waar ik nog kon aansluiten voor de 2e helft van de koorrepetitie van het zeemanskoor Onder Zeil (40 leden). Ik zing hier de tenor partij en geniet ervan omdat dit voor mij totale ontspanning is. Om 22.00 weer thuis en samen met echtgenote Lia de actualiteiten bij de tv gevolgd met wat lekkers. Voordat je het beseft is het dan alweer middernacht geweest en tijd om even te rusten.

Dinsdag 12 september -In de ochtend wat losse eindjes afgewerkt (marine-uitdrukking, wat betekent dat je allerlei kleine dingen doet). Nog even naar de gemeentewerf om de hekken en lint te reserveren om vrijdag het parkeerterrein bij het Regius (Oranjelaan), waar wij onze Veteranendag houden, af te zetten. Na de lunch kwam de secretaris van Samen Vrienden bij mij om de vergadering van 21 september voor te bereiden. Om 15.00 uur was ik in het gemeentehuis bij de chef Kabinet, die ons aanspreekpunt is voor de veteranen, om de laatste zaken door te spreken w.o. het totaal aantal aanmeldingen, wat ik daarna naar de cateraar kon doorgegeven. Om 16.00 uur in sporttenue op het veld van de Rangers voor training van TAS"82. Onze atletiekbaan wordt op dit moment gerenoveerd, vandaar.  ’s Avonds de voorzitter van Samen Vrienden op bezoek om met hem verder te overleggen over onze activiteiten voor het laatste kwartaal.

Woensdag 13 september – Weer begonnen met een wandeling, deze keer met 18 personen. We hielden het net droog. Daarna weer naar de pastorie voor overleg met de gemeente t.a.v. een aantal bomen op de erfscheiding met de buren en wat andere lopende zaken. ’s Middags de achtertuin aangepakt. Daarna de raadsstukken doorgenomen van de vergadering 19 september voor het fractieoverleg deze avond in het gemeentehuis. De avond met enkelen afgesloten bij ons politiek café Piet Pann. 

Donderdag 14 september – De ochtend begonnen met informatie aan te leveren voor een persbericht van Veteranendag, de post weggewerkt en daarna een rondje markt gedaan en mijn traditionele haring gescoord. De terrasjes waren goed bezet en de sfeer was top; Schagen Marktstad! Na de lunch met Lia naar Nieuwe Niedorp naar een winkel waarvan ik een cadeaubon van had gewonnen afgelopen zaterdag bij de cross in Zijdewind. Zo kom je weer ergens anders en gelijk maar een rondje vernieuwde Winkelhart gedaan. Thuisgekomen de stukken voor het overleg vanavond van het Parochiebestuur doorgenomen. Daarna de vacatures aangemeld voor de Maatschappelijke stage bij het Regius college voor 2024. Al jaren organiseer en coördineer ik met hen een aantal leerlingen die ons helpen bij de City Run Schagen en de Schager Wijkenlopen. Hierna een prettige mail verwerkt omdat zich iemand via de website Noordkop voor elkaar had aangemeld om op de rolstoelbussen van Samen Vrienden te willen rijden. Hier staat onze standaard vacature. Contact gelegd en verbonden met de coördinator. De 2e helft van de middag gebruikt voor een duurloop door de polders van Schagen. Dat verveelt nooit. Na het avondeten naar de pastorie waar ik de vergadering van het bestuur heb voorgezeten. Na tienen thuis en tijd om even bij te praten met de benen op tafel.

Vrijdag 15 september – De ochtend grotendeels voor huishoudelijk werk sinds mijn vrouw dit niet meer kan. Daarna de wekelijkse fractie agenda gemaakt zodat iedereen weer opgelijnd is voor de komende week. Daarna, met de pet op van penningmeester Samen Vrienden, nog even het wisselgeld verzorgt voor de kofferbakmarkt van zaterdag die wij organiseren op de parkeerplaats van Magnushof. Snel een broodje en naar de Golfbaan in Dirkshorn waar we rond 13.00 uur werden verwacht. Het is de dag van de bestuurlijke uitwisseling met de vier Noordkop raden (Texel-Den Helder-Hollands kroon-Schagen). Na de koffie en een welkomstwoord werden we in 2 groepen verdeeld voor activiteiten. Het Vlindorado in Waarland en een golf clinic. Halverwege de wisseling en aan het einde van de middag weer bij elkaar met een drankje. Hierna was gastspreker Paul Post van het Regionaal archief aan het woord en verzorgde een prima presentatie met als rode draad de samenwerking. Daar is het ons natuurlijk om te doen in de Noordkop. Hierna stond er een heerlijk Italiaans buffet gereed waar we ons aan tegoed hebben gedaan. Kortom, een prachtige bijeenkomst! ’s Avond nog wat post wegwerken en concentreren op de Veteranendag van zaterdag.

Zaterdag 16 september – Veteranendag Schagen waar ik als lid van het comité druk mee bezig ben geweest en vandaag moet het allemaal kloppen. Om 08.30 in het Regius college waar wijde aula aan de Wilhelminalaan mochten gebruiken, om deze in te richten voor onze gasten. Maar ook buiten een springkussen opgeblazen voor de kinderen zie zouden komen. Het weer was perfect. Om 10.30 met enkele collega’s naar de 2 monumenten op de Nieuwe Laagzijde in het centrum. Aldaar de Veteranendag gehesen en de andere veteranen opgewacht. Burgemeester Marjan van Kampen was er ook en we hadden een trompettist voor de last post. Om 10.45 ging ik de krans voor het ’40-’45 monument en de bloemen voor het Ned. Indië monument halen en stipt 11.00 werden deze bij de monumenten geplaatst. Hierna 1 minuut stilte en de ‘last post’. Het blijft altijd indrukwekkend zo’n moment dat je de gevallenen herdenkt die voor onze vrede hun leven hebben gegeven. En we beseffen tegenwoordig maar al te goed dat vrede niet meer zo vanzelfsprekend is. Daarna terug naar het Regius college en vanaf 12.00 was de inloop van de 100 veteranen die waren aangemeld. Om 12.30 een openingswoord door voorzitter Ad Bouterse en daarna nam de burgemeester het woord met een pakkende speech over verleden en heden. Na deze mooie woorden was het tijd voor de ‘blauwe hap’ (Indische rijsttafel). Deze werd door Ahoj geserveerd en was fantastisch!  Daarna een spreker over een onderwerp uit het verleden en daarna gewoon weer met elkaar verhalen delen. Het gaat er immers om als gelijkgestemden elkaar te ontmoeten. Al bij al een fijne dag. Daarna met enkelen alles weer opgeruimd en naar huis. De kofferbakmarkt was ook geslaagd en de geldkist enz. werd weer bij mij afgegeven. Na het avondeten nog snel de boekhouding bijgewerkt en daarna even rust bij de tv.

Zondag 17 september – Traditioneel op zondag verzorgde ik het ontbijt en daarna was het een uurtje bij WNL over de actualiteiten met een kopje koffie.  De viering in de kerk tussendoor via de streaming gezien. Net na de middag omgekleed in sporttenue en naar St. Maartenszee. De hoogste tijd voor een duurloop. Naar het strand gelopen en richting Petten tot het Palendorp en via bos en duinen terug. Heerlijk ontspannen. De middag was voor mijn weekbericht op FB (kan ook worden gevolgd als je vriendschapsverzoek binnenkomt) en dit bericht verder af te maken. Eind van de middag en avond is grotendeels voor de prachtige sportprestaties die via de tv binnenkomen zoals vandaag o.m. de Dam tot Damloop, die ik ook een aantal keren heb gedaan, en de laatste rit van de Vuelta.

Een relatief rustige week, waar weer genoeg afwisseling was en ik veel mensen mocht ontmoeten en spreken. Veelal komt de politiek, waar wij allen in ons dagelijks leven deel van uit maken, terug in deze gesprekken. Ik heb een goed gevoel om er voor onze inwoners te zijn en waar het kan te helpen om dingen te realiseren. En zo is er elke week meer dan genoeg te doen. Ik eindig de week zoals ik ook op FB doe met een foto van een biertje en zeg dan: ”op ons aller gezondheid”.

Co

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.