Peter Huits

Kandidaat raadslid, plaats 16

Functie:   Raadslid, lid Commissie Ruimte

Adres:     Koorndijk 35   1747 GC  Tuitjenhorn

Tel.nr.     0226 - 392548

E-mail:   peterhmhuits@ziggo.nl

Persoonlijk

Mijn wiegje stond aan de Doetinchemseweg 259 in Gaanderen, waar ik op 14 november 1947 geboren ben. In 1959 verruilde ons gezin, dat toen 7 kinderen telde, de bosrijke Achterhoek voor het open landschap van Heerhugowaard en Westfriesland. In plaats van lange wandelingen over kronkelende zandwegen werd het fietsen tegen wind langs de rechte Middenweg en over de bruggetjes van het Daalmeerpad. In Heerhugowaard kregen we er nog een zusje en en broertje bij; een ruim en warm, goed katholiek nest.

Ik ben ruim 32 jaar getrouwd met Mariosé Blommaart uit Tuitjenhorn. Daar wonen wij ook. Wij hebben 5 kinderen: onze oudste, Haitse, werkt bij Defensie, Nino heeft een ICT-bedrijf en Pieter, Lieske en Anders studeren nog.

Opleiding/beroep

Ik koos net als mijn vader en twee zussen voor het onderwijs en volgde de kweekschool/pedagogische academie in Beverwijk en Bergen. Na mijn opleiding kwam ik al gauw in Warmenhuizen terecht waar ik met veel plezier en voldoening tot 1984 heb gewerkt aan de Vincentiusschool. In die periode heb ik ook de onderwijsaktes wiskunde l.o. en aardrijkskunde m.o. gehaald. Na nog 10 jaar in het voortgezet onderwijs ben ik gaan werken voor de provincie Noord-Holland. De werkvelden ontgrondingen en grondwater boden een veelheid aan boeiende aspecten als ruimtelijke ordening, natuurontwikkeling, waterberging en duurzame energie, maar ook beroepsprocedures bij de Raad van State, beleidsontwikkeling en politieke keuzes. Ik heb mogen meewerken aan enkele grote en politiek gevoelige projecten als Agriport, energieopslag Overhoeks, gasopslag Bergen en De Kerf bij Schoorl. Intussen kon ik ook mijn doctoraal sociale geografie afronden. Voor mijn doctoraalscriptie heb ik onderzoek gedaan naar het woonklimaat in De Kop van Noord-Holland. Sinds maart 2013 ben ik met pensioen.

Nevenactiviteiten

Mariosé en ik gaan regelmatig voor in een woord- en communiedienst in de parochiekerk van Tuitjenhorn. Dat betekent samen nadenken over de boodschap van het evangelie, ontdekken wat je daarin inspireert en helpt bij de keuzes die je in je leven maakt.

Het onderwijs zit in mijn bloed. Dat laat me niet los, ook al omdat Mariosé als adjunct-directeur op de Sint Barbaraschool in Tuitjenhorn werkt. Ik ben blij dat ik daar een aantal kinderen kan helpen hun reken- en taalvaardigheid verder te ontwikkelen. Binnen het normale programma is er voor dergelijke zaken vaak geen ruimte en geld.

Bewegen is belangrijk, zeker als je wat ouder wordt. Ik ga graag een rondje op de racefiets, of de mountainbike. Nu ik met pensioen ben kan ik daarvoor de dagen met mooi weer uitzoeken. Wandelen en joggen doe ik ook. Als ik dan weer thuis ben, een beetje moe, vind ik het heerlijk om een goed boek te lezen. Ik luister graag naar muziek en koken doe ik ook met plezier.

Waarom CDA?

Ik heb lang gewacht voor ik actief werd in de politiek. Enerzijds kostten werk en studie zoveel tijd dat er nauwelijks genoeg overbleef voor ons gezin, anderzijds werd er vroeger veel gerookt tijdens vergaderingen en daar kan ik absoluut niet tegen. De keuze voor het CDA heb ik gemaakt vanwege de betrokkenheid bij de zwakkeren in de samenleving en het besef van verantwoordelijkheid voor de wereld van onze kinderen. Ik ben voorzitter geweest van de Afdeling Harenkarspel en heb bij een eerdere verkiezing van provinciale staten het CDA-programma geschreven.

Terugblik en ambities

De afgelopen raadsperiode waren het vooral de fusie, bezuinigingen en de zorg waar we onze aandacht op gericht hebben. Eerst mensen dan pas stenen en asfalt. Ik ben er dan ook trots op dat we voorzieningen als bibliotheken en zwembaden in stand hebben kunnen houden. Ook hebben we het mogelijk gemaakt dat ieder kind de kans krijgt om te ontdekken wat het leuk vindt en waar het goed in is, ook als er thuis geen geld is voor een sportvereniging of een muziekschool.  

Voor de komende periode hoop ik bij te kunnen dragen aan het vergroten van de draagkracht voor scholen, verenigingen en winkelvoorzieningen en de sociale cohesie. Daarvoor moet er gebouwd kunnen worden buiten de zogenaamde rode contouren. Niet iedereen wil in Alkmaar-Noord, Heerhugowaard of nog verder weg wonen, maar iemand die begin 20 is en het ouderlijk huis uit wil, gaat niet tot zijn dertigste wachten op een woning in het eigen dorp. Bovendien hebben wij hier de aannemers en bouwvakkers die die huizen kunnen bouwen.

Verder kunnen we het openbaar gebied en met name fiets- en voetpaden aanpakken omdat de lange-termijn-begroting op orde is. En nu de Harenkarspelweg er ligt is het ook mogelijk om de oude dorpsstraten in Dirkshorn, Tuitjenhorn en Warmenhuizen duurzaam veilig in te richten. Daarover moeten we zo gauw mogelijk in gesprek met de inwoners.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.