24 november 2021

Onderhoud kanoroutes, geen fluitje van een cent

Onderhoud kanoroutes in Schagen, geen fluitje van een cent

Wij hebben in onze gemeente prachtige kanoroutes lopen, met pas nieuw aangelegde kanosteigers. Deze routes worden ook gepromoot op de website https://www.visitschagen.nl/te-doen/waterrecreatie/ 

In het voorjaar van 2021 kreeg ik een vraag, van een inwoner hoe het zit met de kanoroutes. Het bleek dat veel routes onbegaanbaar waren door het overvloedige riet wat langs de kanten staat. Hierdoor zijn de aanlegsteigers niet te bereiken en is het onmogelijk om een rondje te kanoën. Het probleem was dus, dat niet alle steigers goed bereikbaar waren. Dit kwam doordat het riet langs de aanlegsteiger niet weggehaald werd. Het was moeilijk om je rondje te maken, omdat niet alle aanlegsteigers goed bereikbaar waren. Ik dacht één belletje naar wethouder Hans Heddes en dit probleem is opgelost, makkelijk. Helaas bleek dit niet zo te werken. Het riet bijhouden is op veel plekken in Schagen een taak van het Hoogheemraadschap. Daarom ben ik verder gaan bellen naar Hedwig Komproe, hij is steunfractie bij het Hoogheemraadschap (waterschap) voor het CDA. Samen met hem heb ik vragen opgesteld over het weghalen van het riet.

Dit is gelukkig goed opgelost door het HHNK

Oplossingen HHNK:

Besloten is om bij de knelpunten een extra maaironde plaats te laten vinden om zo de te water plaatsen vrij te maken. Het resultaat hiervan is te zien op de foto's onderstaand. Het hoogheemraadschap is daarnaast ook met gemeenten en recreatieschappen in overleg om eenduidige(-re) afspraken te maken over verantwoordelijkheden en taken rond de recreatieve voorzieningen. Er wordt nu overleg gepleegd over het onderhoud om goede afspraken te maken. Tussen de verschillende partijen.

 

Nu denk je dat is mooi opgelost, toch blijven de kano routes zo af en toe weer naar boven drijven. Ondertussen zijn we alweer een aantal maanden verder en weten we nog niet wie het onderhoud van de routes in 2022 gaat doen.Hierom hebben we op 23 november, vragen gesteld aan de wethouder, hoe het met de onderlinge afstemming gaat. Zodat in het volgende buitensport seizoen 2022, alle kanoroutes goed begaanbaar zijn en elke kanovaarder beginnend of gevorderd, een leuk rondje kan kanoën.

 

Op 23 – 11 – 2021 heeft het CDA Schagen de volgende vragen ingediend.

Wij verzoeken u de volgende schriftelijke vragen te beantwoorden:

1. Is er inmiddels overleg geweest tussen het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) en de Gemeente Schagen over het onderhoud aan de kanoroutes?

2. Wie is verantwoordelijk voor welke routes?

3. Zijn er voor het nieuwe watersport seizoen 2022 eenduidige afspraken gemaakt over het onderhoud?

4. Er zijn andere plekken in de gemeente Schagen aangegeven door inwoners alwaar de routes niet goed zijn onderhouden. Zie onderstaande kaart gaat om de Snevert/ het Kanaal

5. Word er voor het nieuwe watersport seizoen 2022 een schouw verricht op de route?

 

Wij houden u op de hoogte.

Puck de Nijs 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.