17 januari 2021

Plan reconstructie Zuiderweg

Betoog, met argumenten, bij plan reconstructie Zuiderweg – Oordeels Vormende Vergadering 13 januari 2021

Aanleiding: In de komende jaren zijn er een 12-tal ontwikkelingen die raakvlak met de Zuiderweg hebben. Om al deze ontwikkelingen mogelijk te maken is het nodig de Zuiderweg te reconstrueren. Om ervoor te zorgen dat investeringen vanuit de Basis op Orde en woningbouwplannen elkaar niet nadelig beïnvloeden, is het nu nodig de reconstructie voor te bereiden.

-De vraag die het CDA zich hierbij stelt is: “waarom is er over al deze plannen, die niet van gisteren zijn, niet eerder met de bewoners, of een wijkpanel Muggenburg, gesproken om samen tot een gedragen plan te komen?

We weten uit ervaring dat ‘draagvlak’ essentieel is! Bewoners voelen zich nu overvallen en komen in verzet, wat wel past bij de naam Verzetslaan. 

Reconstructie Zuiderweg is hard nodig, maar er is meer!

De laatste weken is er volop verzet vanuit een groep bewoners uit Muggenburg in relatie tot toekomstige woningbouw op Muggenburg Zuid, en dat begrijpen wij. De angel zit hier bij de afwikkeling van het verkeer over de Verzetslaan, maar waarvoor al het vele- zware bouwverkeer dat in de (nabije) toekomst hier overheen zou moeten. Het CDA heeft in de raad van 15 dec. jl. voorgesteld- en een oproep gedaan aan de portefeuillehouder, druk uit te oefenen bij de Provincie voor een eventuele ‘tijdelijke’ ontsluitingsweg vanaf de N245.

-De vraag aan de portefeuillehouders, want volgens het CDA is voor dit project het hele college aan zet : “ is er al een afspraak gemaakt met- of brief opgesteld aan de Provincie hierover”?  In het college zitten de portefeuillehouders: ruimte, verkeer, financiën en veiligheid, een collectieve inspanning dus.

- De brief van de actiegroep Verzetlaan van vorige week heeft vele aspecten die wij begrijpen. Maar net zoals de portefeuillehouder wat vroeg was met publicatie in de media is dit ook nog te vroeg. Vervelend dat dit nu naast elkaar loopt. Aan ons taak om de ‘partijen’ aan tafel te hebben en met elkaar hierover verder praten. Er staat nog niets concreets op papier. Daarom is gezamenlijk overleg om samen tot een gedragen oplossing te komen nu aan de orde.

-Het belang van deze reconstructie van de gehele Zuiderweg ziet het CDA ook, en heeft daar al vaker op aangedrongen (oversteekplaatsen bij Julianalaan en spoor), maar niet zozeer vanuit ons politiek standpunt maar vanuit het Maatschappelijk Belang”!

-Het liefst zien wij een verbinding tussen N245 en N241, maar die lijkt op voorhand te duur. Als tweede optie een aansluiting van Muggenburg Zuid direct op de N245. En als dat niet haalbaar is een parallelweg langs de N245.

-Met de kennis van nu- en voortschrijdend inzicht ziet het CDA kansen om de Provincie te vragen een parallelweg aan te leggen langs de N245, waar het talud al ligt, tot daar waar de ontsluiting dient plaats te vinden op Muggenburg Zuid. Dit is volgens ons haalbaar.

Je ontsluit niet direct op de N245, gebruikt het al liggende talud en bespaart daarmee vele tientallen miljoenen euro’s. Dat geeft draagvlak bij de provincie denken wij.

Maar als dat ook niet haalbaar is, moeten we nog maar eens gaan nadenken.

In ieder geval moeten we erop voorbereid zijn dat het verkeer van Muggenburg-Zuid leidt tot een extra belasting van de Zuiderweg.

Daarom willen wij een beeldvormende vergadering over de reconstructie van de Zuiderweg in combinatie met de ontsluiting van Muggenburg-Zuid. Deze twee vraagstukken zijn volgens ons met elkaar verbonden.

Ter overweging: Omdat de Zuiderweg de toegang tot Muggenburg is, maar ook de toegang tot het zuidelijk gedeelte van het centrum (verkeerscirculatieplan) en de Witte Paal vanaf de N245, denken wij aan een  vertegenwoordiger uit de actie- of klankbordgroep Verzetslaan.

-Het voorbereidingskrediet wat u vraagt van anderhalve ton ex. BTW, dient om noodzakelijke planvoorbereiding grondig en tijdig te kunnen uitvoeren. Dat zal zeker zo zijn, en wij zijn zeker niet tegen het verlenen van krediet, maar dan wel met een randvoorwaarde.

Deze randvoorwaarde is, dat u een ‘klankbordgroep’ van de wijk + ambtelijke capaciteit daarvan deel  laat uitmaken om samen een volledig integraal plan te schetsen. Apolitiek!

Dan komt er een totaaloplossing met een financiële onderbouwing. Dit kan parellel lopen met het gesprek bij de Provincie. Het alternatief is ‘een pas op de plaatst’ te maken

 --Bij zo’n veelomvattend, complex- en kostbaar project, wat voor Schagen heel belangrijk is als stad, kun je het maar 1 keer goed doen!!

-U stelt voor, om bij behandeling van de jaarrekening 2020 de raad te verzoeken om de reserve maatschappelijk nut aan te vullen met het rekeningresultaat 2020 als dit positief uitvalt.

Hier is het CDA het niet mee eens. We hebben nog niet zo lang geleden besloten dit niet meer te doen, mede gezien onze krappe reserve positie.

-Voorzitter, nogmaals en afsluitend, wij willen een “beeldvormende vergadering” hierover.

Juist vanwege de complexiteit van dit grote project en daarbij ook de structuurvisie 2025 bij te pakken, zodat allen die dat wensen hun bijdrage- en/of mening kunnen geven. Voor dit projectplan de eerste stap in participatie! Daarna kan de klankbordgroep met u verder.

Dank u wel

Co Wiskerke, raadslid CDA Schagen

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.