08 november 2022

Belastingen verhogen? Waar is dit goed voor?

Het CDA Veenendaal is overtuigd dat het gemeentebestuur financieel de verkeerde weg is ingeslagen. Harold Schonewille, fractievoorzitter: “We hebben in Veenendaal een ondergrens voor de algemene reserve van € 16,5 miljoen. Op dit moment bedraagt die reserve € 30,7 miljoen. Wij kunnen het als CDA Veenendaal richting de bewoners niet uitleggen waarom het gemeentebestuur ervoor kiest, ondanks dat de reserves 86% hoger zijn dan het minimumniveau, toch de gemeentelijke heffingen op te laten lopen met 5,8%. Waar is dit goed voor?”

Andere gemeenten begroten veel minder conservatief of laten hun bewoners hier niet voor opdraaien. Wat kan het gemeentebestuur dan beter doen? Harold: “Het CDA Veenendaal vindt dat we met elkaar moeten afspreken dat er ook een bovengrens komt voor onze reserves. Veenendaal heeft altijd een conservatieve manier van begroten gehad, maar nu willen we echt het braafste jongetje van de klas zijn. Laat het gemeentebestuur eerst onderzoeken wat dit maximumniveau zou moeten zijn en hiervoor een voorstel doen aan de gemeenteraad. Misschien kunnen de gemeentelijke belastingen volgend jaar wel omlaag."

Wanneer horen de inwoners van Veenendaal hier meer over? “Het CDA Veenendaal wil dat het gemeentebestuur een voorstel doet en dit uiterlijk in april aan ons presenteert als gemeenteraad. Dan zijn we nog op tijd om toekomstige belastingverhogingen tegen te houden. Ons voorstel om hierop de begroting te wijzigen is tijdens de gemeenteraadsvergadering van afgelopen donderdag tegengehouden door het gemeentebestuur van ProVeenendaal, SGP, ChristenUnie en de VVD." Het CDA Veenendaal blijft zich uiteraard inzetten om de gemeentelijke belastingen alsnog omlaag te krijgen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.