OV-voorzieningen

Bij aantrekkelijk wonen hoort ook een aantrekkelijke uitvalsbasis voor het OV. Het kan niet zo zijn dat we steeds meer inwoners krijgen, maar dat er niet adequaat wordt gehandeld om de OV-verbindingen daarbij aan te passen. Dat betekent snel handelen op het gebied van bereikbaarheid en OV. We willen bijvoorbeeld ontdekken of lightrail een optie is in de verbinding met Wageningen. Een logische verbinding tussen de “apenlijn” en de “kippenlijn” maakt dat er slechts een klein deel aan spoor noodzakelijk is om geheel FoodValley bereikbaar te maken.

Omdat Veenendaal vastloopt door het aantal auto’s dat door de stad heen gaat, wordt het OV cruciaal. Alleen busverbindingen zijn waarschijnlijk niet voldoende. We moeten ook kijken naar andere manieren van vervoer. Hierbij kan worden gedacht aan lightrail, snelle fietsverbindingen en mogelijkheden om de stations toegankelijker te maken.
Veenendaal is al een aantal keer Fietsstad van Nederland geweest en het fietsnetwerk is voor een groot gedeelte dus goed op orde. We moeten nu focus hebben op bijvoorbeeld busbanen, zodat reizigers eerder geneigd zijn gebruik te maken van de bus. Handhaven van de goede fietsstad die wij zijn, maar de focus nu op andere zaken. We willen veel meer in Foodvalley Verband kijken hoe onze OV-verbindingen het snelst kunnen worden ingericht. We willen directe buslijnen vanuit Veenendaal naar de studentensteden. Je moet gemakkelijk naar Utrecht, Ede en Wageningen toe kunnen gaan vanuit Veenendaal, over provinciegrenzen en gemeentegrenzen heen. Slim en gericht op snel, schoon en eigentijds vervoer.
Hier past een positief beeld van de overheid bij. De inwoner betaalt belasting en moet daar voldoende dienstverlening voor terugkrijgen. Voor de OV-voorzieningen betekent dit dat de gemeente daar bij de nieuwe OV-concessie op moet inzetten en dit lokaal moet faciliteren.

Omdat Veenendaal vastloopt door het aantal auto’s dat door de stad heen gaat, wordt het OV cruciaal. Alleen busverbindingen zijn waarschijnlijk niet voldoende. We moeten ook kijken naar andere manieren van vervoer.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.