Betaalbare huisvesting voor middengroepen

Betaalbare huisvesting voor middengroepen

CDA Veenendaal staat achter het streven om 30% sociale woningbouw (sociale huur en sociale koop) te realiseren. Het aanbod van starterswoningen zit relatief veel in sociale huur, dat betekent dat er minder ruimte is in het segment van starterswoningen voor beter verdienende (middeninkomens) starters op de woningmarkt. Er moet meer een mix tussen sociale huur en sociale koop zijn. Sociale koop moet bij de verkoop ook voor een sociale prijs verkocht worden. Een kleine stijging is akkoord binnen bepaalde marges, maar het moet wel voor starters geschikt blijven. Bekeken moet worden of de minimumtermijn van 40 jaar geschrapt kan worden.

Doorstroom is belangrijk, voor zowel sociale huur als sociale koop; scheefwonen willen we tegengaan. Er moeten meer meetmomenten in inkomenssituatie komen bij sociale huur, zodat er vaker kan worden beoordeeld wat mensen verdienen. Ons streven is om een scheefwoonfonds op te richten, waarbij de woningcorporatie spaart voor de bewoner. Na bijvoorbeeld drie jaar scheefwonen komt een potje voor kosten koper beschikbaar. Daarnaast zou de gemeente er op kunnen gaan sturen om mensen een ‘wooncarrière’ te laten maken, zodat de doorstroom wordt bevorderd. De oudere woningen in Veenendaal (woningen voor 1970) zijn qua kavel erg groot; hierop zou kunnen worden ingedikt om zo deze wooncarrière te bevorderen en doorstroming naar een groter huis aantrekkelijker te maken.

Daarnaast zien we een verschuiving in woonbehoefte. Gezinnen zijn kleiner dan 30 jaar geleden en er zijn meer alleenstaanden. Bij woningen die hiervoor geschikt zijn, kan worden overwogen om die te splitsen in een bovenwoning en een benedenwoning of verhuur van een kamer of zolderverdieping toe te staan; de woonoppervlakte sluit zo beter aan bij de woonbehoefte.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.