29 juni 2021

Binnenkort rolstoelvriendelijke picknicktafels in Veenendaal

CDA Veenendaal  diende tijdens de raadsvergadering een motie in waarin gevraagd wordt om voor deze zomer een aantal rolstoelvriendelijke picknicktafels te plaatsen in de openbare buitenruimte en te onderzoeken of er op meer plekken in Veenendaal ook rolstoelvriendelijke picknicktafels geplaatst kunnen worden. Doordat de motie door de gehele Raad Veenendaal  werd ingediend en door het college werd omarmd, zegde wethouder Engbert Stroobosscher  toe het zo snel mogelijk op te pakken.
De rolstoelpicknicktafels verschillen niet zoveel van de originele en bieden vele voordelen. Met de aangepaste picknicktafels zitten zowel de rolstoelgebruikers als de niet-rolstoelgebruikers op dezelfde ooghoogte. Met een verlengd tafelblad kunnen rolstoelgebruikers vlot onder de tafel door rijden om vervolgens plaats te nemen. Maar er zijn tal van verschillende mogelijkheden voor wat betreft een rolstoelvriendelijke picknicktafel dus wordt vervolgd.
In de stad Brugge worden momenteel 40 van dit soort picknicktafels geplaatst. Door dit te doen schuift Brugge maximale toegankelijkheid naar voren. Hoe mooi is dit nu voor de gemeente Veenendaal. 
De uitrol van de rolstoelvriendelijke picknicktafels is een positief signaal naar de kwetsbare groepen. Commissielid Alies Katerberg: "CDA Veenendaal vindt het enorm belangrijk dat inclusiviteit en toegankelijkheid hoog op de agenda staan, maar vooral ook handen en voeten krijgt. Met deze rolstoelvriendelijke picknicktafels komt een voor iedereen toegankelijk Veenendaal weer een stukje dichterbij."
In het Raadsprogramma Iedereen doet mee 2018 - 2022 is het volgende opgenomen: ‘’Het is van belang de inrichting van de openbare ruimte levensloopbestendig te maken, dementievriendelijk, geschikt voor rolstoelen, rollators en kinderwagens, een ruimte waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en waar kinderen kunnen spelen.’’ 
De rolstoelvriendelijke picknicktafels sluiten hier uiteraard goed op aan en rond de zomervakantie worden de picknicktafels geplaatst!
Afbeelding is met toestemming voor plaatsing door Tenso (Zeist). Deze picknicktafel laat de rolstoelvriendelijkheid goed zien, andere prijsklasse maar valt ook binnen budget.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.