08 november 2022

Een goede voorbereiding is het halve werk

Het CDA Veenendaal kan tevreden zijn met de begrotingsbehandeling van afgelopen donderdag. Harold Schonewille, fractievoorzitter: “De begroting 2023-2026 is op een flink aantal punten verbeterd door het gemeentebestuur, dankzij onze voorstellen. Dat is goed nieuws voor inwoners van Veenendaal-Oost, voor mensen die afhankelijk zijn van een WMO-toekenning en voor alle vrijwilligers binnen Veenendaal. Ook ons voorstel om in 2023 al te starten met dierenwelzijnsbeleid werd gesteund."

Wonen in Veenendaal wordt veel duurder dan nodig
Zijn er ook voorstellen niet gelukt? Harold: “Terwijl Rhenen en andere gemeenten er in deze dure tijden voor kiezen de belasting op woningbezit niet te verhogen, verhoogt de gemeente Veenendaal de OZB met maar liefst 5,8%. Onze initiatieven om deze lastenverzwaring tegen te houden konden helaas niet rekenen op een meerderheid, zelfs niet nu er veel te veel geld in de gemeentelijke reserves zit. Echt een onbegrijpelijke zet die wij als CDA niet uitgelegd krijgen van het gemeentebestuur.”

Veenendaal moet bereikbaar blijven
Als sinds lange tijd maakt de CDA-fractie zich er hard voor dat Veenendaal bereikbaar blijft. Dat is belangrijk voor onze inwoners, voor onze bedrijven en bezoekers. Harold: “Onze gemeente is bijna helemaal volgebouwd. Ook als we blijven groeien, moeten onze wijken leefbaar en bereikbaar blijven. Vooral de mensen in Veenendaal-Oost staan vrijwel continu in de file op de Rondweg-Oost en de Van Essenlaan.” Het CDA stelt voor inwoners meer te betrekken bij oplossingen van de mobiliteitsproblemen. Harold: “Het gemeentebestuur reageerde positief en, met uitzondering van SGP en VVD, stemde de gemeenteraad in.”

Het is tijd voor minder ik, meer wij
Veens vrijwilligerswerk maakt dat we in een bloeiende samenleving wonen. Het is tijd voor minder ik en meer wij, dat zegt het CDA al jaren. Toch lukte het de gemeente niet om het budget voor ondersteuning van vrijwilligers volledig te besteden. Het CDA wil het 'traditionele' vrijwilligersfeest weer in ere te herstellen. Harold: “Ook ons voorstel kon afgelopen donderdag bij de vergadering van de gemeenteraad rekenen op voldoende steun. Goed nieuws dus voor al die vrijwilligers die Veenendaal rijk is!”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.