25 juli 2022

ZOMERBLOG Alies

ZOMERBLOG Alies

Heb uw naaste lief…….!!!

Nog een week en ook ik heb vakantie. Een roadtrip door mijn geliefde provincie Groningen met de kids staat op het programma en daar heb ik onwijs veel zin in.

Ik merk dat ik me lastig kan focussen de laatste tijd. Iedereen om me heen zit in de vakantiemodus en ik ben nog druk met werk, politiek en bouwdorp. En de schitterende vakantiefoto’s van mijn cda collega’s in de app groep maken het wel lastig om die focus vast te houden;)

Mijn zomerblog gaat dit keer over een gesprek wat ik nog geen twee weken geleden had met een drag queen uit Amsterdam. Dit gesprek bij Dragshowbar Lellebel in hartje Amsterdam laat me maar niet los. Ook zij was op de hoogte van alle commotie rondom het regenboogzebrapad hier in Veenendaal. Ja, er was behoorlijk wat onrust vlak voor de zomervakantie in het mooie Veen.

Het regenboogzebrapad was nog niet goed en wel opgedroogd en de regenboogkleuren werden besmeurd met verf en remsporen. Met een grote delegatie van verschillende politieke partijen gingen we een avond aan de poets en het regenboogzebrapad blonk weer kleurrijk. Ik voelde dat er wat spanning in de lucht hing. Iemand die met zijn auto over de Tuinstraat reed wilde zijn ongenoegen over het zebrapad laten zien door te spugen uit zijn autoraam, tijdens de opening weigerden twee pubers over het regenboogzebrapad te lopen en ondertussen brak er op de socials een hele discussie uit over van wie de regenboog nu eigenlijk is. Ook christelijke teksten kwamen voorbij, mooie teksten maar de grote vraag is…hoe worden deze teksten geïnterpreteerd…..en daar zit voor mij de crux…..

Het CDA krijgt vaak het verwijt dat we niet christelijk genoeg zijn en dan wordt de vraag gesteld: hoe groot is jullie C eigenlijk? En dit kwam juist ter sprake in het gesprek met de drag queen die ik midden in de nacht sprak aan de Utrechtsestraat.

Ze vertelde dat ze tot op de dag van vandaag te maken heeft met agressie en nare opmerkingen. Er wordt vaak naar haar gespuugd terwijl ze op straat loopt, en dat in Amsterdam??? Ik wist niet wat ik hoorde.

Van huis uit ben ik christelijk opgevoed. Ik ging elke week naar de kerk aan de Gast in Zuidhorn. Mijn ouders waren actief in de kerk en ik droeg mijn steentje bij in het jeugdwerk. Na wat verhuizingen kwam ik terecht in Veenendaal en pakte ook daar het jeugdwerk weer op. Met name mijn moeder Antje heeft me laten zien dat je altijd open moet staan voor een ander. Dat je niet te snel moet oordelen en de ander met respect behandelt en bejegent. En DAT is voor mij letterlijk…..heb uw naaste lief.

Het werd een lang gesprek daar in Amsterdam, volgens mij was het al tegen 02.30 uur. Zij en ik waren wat bedroefd want waarom heeft men elkaar, de naaste, vaak niet lief? Ze zei letterlijk….we hoeven elkaar niet te begrijpen, wat jij doet en wat ik doe mag totaal van elkaar verschillen zolang we elkaar maar respecteren, en na de koffie samen, weer onze eigen weg gaan. Verbinding, niet oordelen en elkaars wil niet opleggen maar juist samen, met wederzijds respect. In deze woorden herken ik mijn christen zijn en voelt mijn C van het CDA heel groot.

En na een weekend Amsterdam ben ik weer terug in Veenendaal. De plek waar ik me thuis voel, waar ik heel veel heb meegemaakt en soms nog zoekende ben als alleenstaande moeder met 3 pubers. Ik besef me heel goed dat we er nog niet zijn. Dat er nog heel veel stappen gezet moeten worden en daar ga ik me 100% voor inzetten, met respect voor iedereen, ongeacht huidskleur, religie, seksuele voorkeur, cultuur, gezinssamenstelling, interesses, inzichten etc.

Ik geloof in de kracht van diversiteit….

Alies Katerberg

CDA Veenendaal

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.