09 maart 2022

Werkbezoek Monta: Ondernemers verdienen snellere procedures

Adrie Tukker, Dagmar van den Herik, Jonette Korevaar en Jan Arie Koorevaar van CDA-Molenlanden brachten onlangs een bezoek aan Edwin van der Ham van Monta. Dit ondernemende e-commerce en fulfilment bedrijf biedt werk aan 1200 mensen. IT en cultuur gaan hand in hand bij Monta en dat is de basis van het succes van dit ondernemende en innovatieve bedrijf.

Naast bedrijf ook wat voor een ander doen

Edwin van der Ham steekt van wal. ‘Ik ben opgegroeid met het principe dat je naast werken voor jezelf  ook wat voor een ander moet doen. Ik was op mijn 8ste al bezig met mijn eerste bedrijfje. Ik verkocht fietsen, touwen en later had ik een autobedrijf. Ik nam op een gegeven moment een inpakklus voor WorldOnline aan. Had geen ervaring in die branche maar vanuit ondernemerschap en samenwerking met thuiswerkers ging ik aan de slag. De combinatie van IT - want dat is echt mijn ding - met een ondernemende cultuur, is de basis van het Monta van vandaag. Naast een omzetdoelstelling heb ik een doelstelling dat 10% van de mensen die hier werken mensen zijn met een afstand tot de arbeidsmarkt’.

Ondernemende karakter ontwikkelen

‘De Alblasserwaard, en daar reken ik Gorinchem ook onder, is een regio met ondernemende mensen’, vervolgt Edwin. ‘Andere bedrijven uit andere regio’s herkennen dat ook en vragen zich af waarom er zoveel creatieve en innovatieve bedrijven hier zijn gevestigd. Eerlijk gezegd ben ik daar ook trots op maar wat bij ons ook echt een ding is, is de stroperigheid’. Op de vraag van Adrie Tukker wat hij daarmee bedoelt zegt Edwin: ‘Een ondernemer uit Lelystad vertelde het me zo: -Jullie zijn heel lang bezig met een vergunning en het volgen van de regeltjes. Bij ons weet ik snel of ik kan uitbreiden of niet. En als het mag dan wordt gevraagd of ik dan ook gelijk zonnepanelen op het pand leg voor de wijk naast het bedrijf-. Kijk, en dat is een beetje het verschil. Als je sneller werkt kun je ook meer terug vragen als gemeente.  

‘Wat verwacht je dan van de gemeente Molenlanden de komende tijd op dit punt’, wilde Jonette Korevaar weten. Edwin van der Ham: ‘er is wel vertrouwen maar geen snelheid. Ik denk dat het wel eens te maken zou kunnen hebben dat er veel mensen van buiten komen en de ondernemers en streek hier niet kennen’.

‘En we moeten tegelijkertijd als ondernemers de handschoen samen met de overheid oppakken en denken in hoe we als bedrijven in de regio wat voor de gemeenschap kunnen doen. Verder ontwikkelen van ondernemerschap lijkt me mooi. Bedrijven met scholen verbinden. De techniekroute weer opstarten. Ruimte geven voor ondernemerschap. En  als overheid bewegen van het oplossen van problemen naar het bieden van kansen aan inwoners via bedrijven’.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.