22 januari 2022

Werkbezoek: Duurzaamheid en sociale betrokkenheid

Op 21 januari brachten Arnold Tuytel en Jonette Korevaar een werkbezoek aan het 2e Kans Bouwmaterialen Depot in Groot-Ammers. KoreNet startte samen met anderen 3 jaar geleden dit depot als Kluslus.  Arnold en Jonette gingen in gesprek met directeur Arie Korevaar en depot-leider Ron van Muijlwijk.


Bouwmaterialen hergebruiken
In het depot worden oude materialen verzameld en klaargemaakt voor hergebruik. Inwoners uit onze regio weten het depot te vinden, maar via Marktplaats komen zelfs kopers uit het hele land voor specifieke bouwmaterialen naar Groot-Ammers. Vrijdag en zaterdag zijn dan ook de drukste dagen.
 

Meer vraag dan aanbod!
De grootste uitdaging is het binnenhalen van voldoende materiaal. Dat gebeurt via afvalscheiding, sloop, restpartijen van bouwplaatsen en via het aanbieden van een 2e containers naast bouwafval waarin de aannemer zelf de nog bruikbare materialen aan kan bieden. Er is meer vraag dan aanbod. Sinds december worden op het kringloopplein dat onlangs in Nieuw-Lekkerland is geopend ook bouwmaterialen ingezameld. Wellicht kunnen inlevermogelijkheden ook in ander plaatsen opgezet worden.
 

2e Kans voor mensen
Naast een 2e kans voor materiaal, krijgen ook mensen een 2e kans. Mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben, krijgen hier een plek om aan de slag te gaan. Een werkritme en werkhouding worden met geduld aangeleerd. Eigenaar Arie Korevaar: “Ondernemers hebben echt plaats voor mensen die een 2e kans nodig hebben.”
 

Subsidie werkt meestal niet
Op de vraag of voor dit soort initiatieven ondersteuning is, zegt Arie Korevaar: “De regelingen die er zijn, die passen gewoon meestal niet bij de werkelijkheid. Je weet van te voren niet altijd precies hoe het gaat lopen, dat is voor een subsidie meestal een probleem.” Dus investeert deze ondernemer zelf in mensen. 
 

Vertrouwen
Natuurlijk moeten er regels en afspraken zijn, maar momenteel slaan de regels de initiatieven dood. Samen trekken we de conclusie dat regels ook geen garantie zijn dat het goed gaat, dus laten we meer ruimte en vertrouwen geven aan ondernemers om met de goede dingen aan de slag te gaan.
 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.